Hlavní obsah

Mapa: Jak hluboko do Ruska pronikly ukrajinské síly

Ukrajinské jednotky ovládly několik vesnic na ruském území. Kyjev se k novému útoku ale zatím nevyjádřil.

Článek

Ukrajinské síly během prvních dvou dnů pozemního útoku na Kurskou oblast postoupily až deset kilometrů hluboko do ruského území, napsal v pravidelné zprávě o vývoji války na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW).

Jeho analytici, kteří konflikt podrobně sledují už od jeho počátku, se domnívají, že Ukrajinci překonali nejméně dvě ruské obranné linie. Podle ruských zdrojů ovládli jedenáct vesnic a pronikli i do dalších. Institut píše o obsazení až 45 kilometrů čtverečních.

Foto: ISW, Seznam Zprávy

Ukrajinský útok do Kurské oblasti.

Ukrajinští představitelé se zatím k útoku do Kurské oblasti nevyjádřili a když tak pouze nepřímo. „Hlavní příčinou jakékoli eskalace, ostřelování, vojenských akcí, nucené evakuace a ničení normálních forem života - a to i na ruském území včetně Kurské a Belgorodské oblasti - je pouze ruská agrese,“ napsal například ve čtvrtek poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

Oficiální informace o dění v regionu ale pocházejí jen od ruských úřadů, které si vzájemně protiřečí.

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu mluvil o „provokaci velkého rozsahu“, ale náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov tvrdil, že situace je víceméně pod kontrolou.

Útok na Kurskou oblast

Proč ukrajinské síly zaútočily? A proč právě teď? Přečtěte si podrobnou analýzu Matouše Lázňovského, autora série Zprávy z bojiště, kde Seznam Zprávy pravidelně rozebírají vývoj války na Ukrajině.

Jak ukrajinský útok vnímají Rusové žijící v Kurské oblasti?

Jak se vyvíjí válka v dalších oblastech?

Seznam Zprávy pravidelně aktualizují mapy ukazující vývoj války na Ukrajině. Podívejte se, jak se mění fronta v Charkovské, Doněcké, Záporožské i Chersonské oblasti.

Doporučované