Hlavní obsah

Manžele pohřbili i s autem. Po ruském útoku zůstali na ulici měsíc

Připomeňte si reportáž ze Světa bez obalu: Ruské obrněné vozidlo rozstřílelo osobní auto s dvěma ukrajinskými seniory.Video: RFE/RL

 

Reklama

Byli to dva senioři – babička s dědečkem. Domů ale nedojeli. Jejich auto rozstříleli Rusové. Po čtyřech týdnech je ukrajinský voják provizorně pohřbil i s jejich autem.

Článek

Záběry z bezpečnostní kamery, na kterých ruské obrněné vozidlo rozstřílelo na kusy ukrajinský osobní vůz, oblétly začátkem března svět. Uvnitř seděl starší manželský pár, jenž při ruské palbě přišel o život.

Incident se odehrál zřejmě už čtyři dny po začátku ruské invaze, tedy 28. února. Rusové auto s manželi zničili na křižovatce ulic Okružnaja a Bohdana Chmelnického ve městě Makariv, které leží asi 50 kilometrů západně od Kyjeva.

Záběry zveřejnila na sociálních sítích 8. března ukrajinská armáda. Dohledat se dá i další video nahrané už v době, kdy se tragédie odehrála. To zachycuje rozstřílené auto i oběti zblízka.

Okolnosti tragédie jasné nebyly a zřejmě se je ani nikdy nepodaří objasnit.

Zabitý pár už však alespoň došel klidu. Po týdnech, kdy jejich těla zůstávala v autě na silnici, je i s vozem pohřbil do země ukrajinský voják, povšimla si ukrajinská verze BBC.

Provizorní hrob se nachází na dvoře makarivské nemocnice. Ta je – stejně jako mnoho dalších budov – poškozená ruským bombardováním a ostřelováním. Stavba je ohořelá a všechna okna jsou vysklená. Mezi troskami ze země vyčuhuje část kola a karoserie červeného automobilu. Místo označuje velký kříž a na něm registrační značka auta, která odpovídá té z publikovaných záběrů.

„Byli to dva civilisté – babička a dědeček. Jeli domů. Na křižovatce v Makarivu je rozstříleli Rusové, prostě je to roztrhalo,“ řekl BBC voják. „Vyrobil jsem pro ně kříž. Nechtěl jsem se dopustit hříchu a pohřbít je bez kříže. Jejich rozstřílené auto zůstalo na ulici čtyři týdny. Těla začali oklovávat krkavci. Bylo mi té babičky a dědečka líto, tak jsem je pochoval,“ dodal.

Makariv je jednou z řady obcí kolem Kyjeva, kde se hlavně během března odehrávala válečná zvěrstva páchaná Rusy na civilistech.

Přímo v osvobozeném Makarivu minulý týden našli těla 132 popravených civilistů. Podle tamního starosty Vadyma Tokara je obec zničená ze 40 procent.

V Makarivu žilo před válku 15 tisíc lidí, po invazi jich zůstalo méně než tisíc, řekl Tokar. Agentura Unian připomněla, že ukrajinské ministerstvo obrany na konci března varovalo, že ruští vojáci vesnici ostřelují i přesto, že z ní téměř všichni lidé odešli.

Reklama

Související témata:

Doporučované