Hlavní obsah

Máme právo a povinnost se bránit, vzkazuje Írán do Izraele

Foto: Hamara, Shutterstock.com

Podle Íránu způsobil izraelský útok na vojenské cíle v zemi pouze omezené škody. Ilustrační fotografie.

Íránská diplomacie se v prohlášení o právu na sebeobranu odkazuje na Chartu OSN. Večerní izraelský útok na Írán vyvolal obavy z další eskalace konfliktů na Blízkém východě. Hlášeny jsou dvě oběti.

Článek

Írán po nočních izraelských útocích na jeho vojenské objekty v sobotu uvedl, že má právo a povinnost se proti této agresi bránit. S odvoláním na prohlášení íránské diplomacie o tom informovala agentura AFP.

„Írán má právo a povinnost bránit se proti vnějším agresivním akcím na základě přirozeného práva na sebeobranu zakotveného v článku 51 Charty OSN,“ uvádí se v prohlášení íránské diplomacie.

Izrael v noci na sobotu zaútočil na vojenské cíle v Íránu, což vyvolalo obavy z další eskalace konfliktů na Blízkém východě. Izraelský úder byl očekáván poté, co Írán začátkem října provedl raketový útok na Izrael v odvetě za zabití šéfa libanonského militantního hnutí Hizballáhu Hasana Nasralláha koncem září izraelskou armádou v Bejrútu a za smrt lídra palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíla Haníji na konci července v Teheránu.

Podle íránských státních médií si noční izraelská akce vyžádala životy dvou íránských vojáků.

Související témata:

Doporučované