Hlavní obsah

Maďarsko podmiňuje vstup Ukrajiny do EU zvláštními zárukami pro Maďary

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Maďarská vláda vznáší významné požadavky týkající se ochrany práv Maďarů na Ukrajině, zejména v Zakarpatské oblasti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Web Evropská pravda zveřejnil seznam 11 požadavků týkajících se menšin žijících na Ukrajině, které Maďarsko předložilo Ukrajině výměnou za souhlas s podporou zahájení jednání o vstupu země do EU. Až dosud byly maďarské požadavky neveřejné. Ukrajina ale podle webu Evropská pravda obdržela seznam od maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa už v lednu.

Maďarská vláda pod vedením premiéra Viktora Orbána tvrdí, že současná ukrajinská legislativa nejde v ochraně maďarských menšin dostatečně daleko. Body na seznamu zahrnují vzdělávání v maďarském jazyce, zejména zajištění používání maďarského jazyka v celém vzdělávacím procesu nebo zavedení statutu „národní komunitní všeobecné středoškolské instituce“.

Mezi 11 požadavky Maďarska týkajícími se ochrany práv národnostních menšin je klíčovým kamenem úrazu vymezení oblastí na Ukrajině se zvláštní úrovní záruk pro práva Maďarů.

Jedná se zejména o nejzápadnější Zakarpatskou oblast, kde podle sčítání lidu z roku 2001 a předchozích let činil podíl Maďarů více než 10 procent. Vláda v Budapešti trvá na tom, aby se pro tento účel použilo pouze sčítání lidu z roku 2001, ačkoli počet Maďarů žijících na Zakarpatí se od té doby podle ukrajinských médií snížil téměř o polovinu.

Maďarsko však také usiluje o automatické uznání všech osad na Zakarpatí za „tradičně maďarské“, a to i těch, kde Maďaři nikdy historicky nežili. „Některé z těchto bodů jsou problematické a nebylo dosaženo kompromisu,“ píše web Evropská pravda, podle něhož Budapešť vidí šanci využít historickou příležitost a vydírat Ukrajinu.

Místopředsedkyně ukrajinské vlády pro evropskou a euroatlantickou integraci a vedoucí ukrajinské delegace při jednáních o přistoupení Ukrajiny k Evropské unii Olha Stefanishyna podle webu Ukrajinska pravda prohlásila, že Ukrajina je připravena 11 požadavků Maďarska týkajících se práv národnostních menšin na Ukrajině splnit.

Dodala, že Ukrajina je připravena podniknout další kroky na ochranu práv národnostních menšin „dohodnutých během dialogu a na základě příslušných dohod s Maďarskem, v dobré víře a jako příspěvek k vzájemnému porozumění, důvěře a respektu“.

Doporučované