Hlavní obsah

Maďarsko nabídlo Čechům v Libanonu evakuaci, platí výzva k opuštění země

Foto: A. Pushkin, Shutterstock.com

Izraelsko-libanonská hranice. Od začátku blízkovýchodního konfliktu útočí Hizballáh raketami na sever Izraele. Ilustrační fotografie.

Ministerstvo zahraničních věcí vydalo varování před cestami do Libanonu a vyzvalo k urychlenému opuštění země. Evakuaci do Budapešti nabídlo českým občanům Maďarsko.

Článek

Maďarsko ve čtvrtek českým občanům pobývajícím v Libanonu nabídlo evakuaci do Budapešti, zájemci mají neprodleně kontaktovat české velvyslanectví v Bejrútu na telefonním čísle +961 3 332 291. Pro Libanon platí varování Ministerstva zahraničních věcí (MZV) před cestami do země a výzva k jejímu urychlenému opuštění. Zhoršení situace může podle úřadu vést k náhlému přerušení leteckého spojení ze země. Čechů v Libanonu zaregistrovaných v cestovatelském systému Drozd je aktuálně 82, sdělil dnes ČTK mluvčí ministerstva Daniel Drake.

Napětí v regionu vzrostlo poté, co libanonské hnutí Hizballáh ve středu potvrdilo, že při úterním izraelském úderu v Bejrútu zemřel jeho významný velitel Fuád Šukr, a palestinské teroristické hnutí Hamás oznámilo, že v íránském Teheránu byl zabit šéf jeho politického křídla Ismáíl Haníja.

ČR vyzvala své občany k opuštění země s ohledem na aktuální bezpečnostní situaci už loni v říjnu v návaznosti na eskalaci napětí po teroristických útocích Hamásu na území Izraele a izraelskou ofenzivu v palestinském Pásmu Gazy. Hizballáh od začátku konfliktu útočí raketami a bezpilotními prostředky na sever Izraele.

„S ohledem na aktuální bezpečnostní situaci v Libanonu varuje MZV ČR před veškerými cestami do země. Občany ČR, kteří se na území Libanonu dosud zdržují, MZV ČR vyzývá, aby se ujistili, že mají platné cestovní doklady a pojištění, a poté zemi urychleně opustili,“ stojí v doporučení ministerstva. MZV také upozorňuje, že případné další zhoršení situace může vést k náhlému přerušení leteckého dopravního spojení ze země.

O dočasném pozastavení leteckých spojů do libanonské metropole informovala dříve například společnost Lufthansa. Aby Libanon opustili a necestovali do něj, už dříve vyzvalo své občany několik dalších zemí, například Spojené státy, Velká Británie, Belgie nebo Německo. K výzvě se dnes přidala také Austrálie.

Izraelský úder na Šukra byl odvetou za sobotní raketový útok na Golanské výšiny okupované Izraelem, při kterém zemřelo 12 lidí. Izrael přisuzuje úder Hizballáhu, který to však odmítá. Situace v regionu dále eskalovala poté, co Hamás oznámil, že v íránském Teheránu byl zabit šéf jeho politického křídla Ismáíl Haníja při úderu, který je přisuzován Izraeli. Ten záležitost nekomentoval.

Doporučované