Hlavní obsah

Macronova pýcha, tvrdohlavost či obětovaná demokracie, píše tisk o Francii

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Emmanuel Macron při návštěvě Česka v březnu 2024.

V parlamentní demokracii by bylo normální svěřit snahy o sestavení vlády vítězi voleb. Macron ale dal přednost mikromanagementu, jako by nedokázal přijmout důsledky své sázky na předčasné volby, píší Financial Times.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve Francii po červencových volbách chybí kultura kompromisu a převládla ideologická tvrdohlavost, napsal o neschopnosti sestavit novou francouzskou vládu německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Statický prezident Emmanuel Macron bez fantazie a v pasti, píše belgický list La Libre. Jako by ani žádné volby nebyly, konstatuje španělský El País. Také další evropské deníky se shodují, že Francie je zatím ve slepé uličce. A vinu na tom nese zejména Macron, píše v analýze Le Monde.

Macron v červnu nečekaně vyhlásil předčasné parlamentní volby. Vyhrála v nich levicová aliance, ale nezískala většinu v Národním shromáždění. Tu ale nemají ani druzí Macronovi centristé, ani třetí krajně pravicové Národní sdružení (RN) Marine Le Penové. Při hledání premiéra, který by nebyl okamžitě svržen, už padlo mnoho jmen, ale nikdo za osm týdnů nebyl sestavením vlády pověřen. Macron právě vede čtvrté kolo vyjednávání napříč stranickým spektrem.

„Pokořený prezident se musí naučit skromnosti,“ píše v titulku svého komentáře britský The Guardian. „Macronovo odmítání jmenovat levicovou menšinovou vládu byla chyba. Prohrál volby, měl by opustit ring,“ dodává The Guardian. Píše také, že Macron nejprve způsobil chaos, pak se párkrát ukázal v souvislosti s olympijskými hrami v Paříži a pak se na většinu léta schoval ve své rezidenci na jihu Francie. Svou snahou mít vše pod kontrolou Macron škodí zájmům vlastní země, uzavírá britský deník.

Macron by mohl ukončit politickou blokádu, ale dává si načas a vede jednání velmi autoritářsky, píše německý FAZ. Macron navíc odmítl vítězné levicové koalici svěřit vedení vyjednávání o možné vládě, dodává.

„Televizní moderátoři, články, politici i pozorovatelé mluví jen o Macronovi. Zastavit se u něj by ale znamenalo zapomenout, že francouzští voliči svým hlasováním v červnu přemístili mocenské centrum z Elysejského paláce směrem k politickým stranám,“ píše La Libre.

V parlamentní demokracii by bylo normální svěřit snahy o sestavení vlády vítězi voleb. Macron ale „dal přednost mikromanagementu, jako by nedokázal přijmout důsledky své sázky na předčasné volby. Francouzi hlasovali pro změnu, odmítli jeho vládu a podpořili opoziční strany, přičemž politická moc se přesunula z Elysejského paláce do parlamentu. Nevystupuje jako neutrální arbitr ústavy, ale jako politik, který se snaží chránit svůj odkaz,“ píše britský ekonomický deník Financial Times.

„Při tom všem byla obětována demokracie,“ píše berlínský deník Die Tageszeitung. „Macron svými manévry podvedl voliče a voličky a připravil je o jejich hlas,“ dodává.

Doporučované