Hlavní obsah

Macron překvapivou kritikou naštval levici

Foto: Profimedia.cz

Emmanuel Macron při diskuzi s občany v departementu Finistère.

Výroky francouzského prezidenta o programu levicové koalice Nová lidová fronta překvapily i některé politiky z jeho vlastní strany Obnova. Dělá kampaň lepenovcům, obviňuje ho levice.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do francouzských parlamentních voleb, které mohou přivést k moci poprvé krajní pravici, zbývá už jen 11 dní. Krajně pravicové Národní sdružení ve všech průzkumech jasně vede a všechno nasvědčuje tomu, že zopakuje svůj triumf z evropských voleb.

Prezident Emmanuel Macron sice opakovaně žádal Francouze, aby postavili hráz vůči krajní pravici, při úterní návštěvě departementu Finistère se ale překvapivě pustil do kritiky levice.

Program Nové lidové fronty, která podle průzkumů zaostává za lepenovci jen o tři procentní body –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a má tedy podstatně větší šanci je porazit než prezidentská partaj Obnova –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ označil Macron za „totálně imigrační“. Kromě toho prohlásil, že nápad, aby si lidé mohli měnit pohlaví na radnici, je „naprosto směšný“. Současný zákon stanoví, že o tranzici musí rozhodovat soudce, což chce levicová koalice zrušit.

Macron si vybral svůj tábor

„Macron si vybral svůj tábor. Autoritářský nacionalista je pro něj lepší než Nová lidová fronta,“ reagoval na Macronova slova François Ruffin, politik hlásící se ke krajně levicovému hnutí Nepoddajná Francie.

Nezůstalo ale jen u kritiky krajní levice, prezidentovy výroky pobouřily i socialisty a Zelené. „Jak je možné, že tento muž, který byl zvolen, aby se postavil extrémní pravici, ve skutečnosti opakuje její diskurz?“ podivil se na stanici RTL první tajemník Socialistické strany Olivier Faure.

Zelená senátorka Mélanie Vogelová pak napsala, že na návrzích koalice není nic extrémně levicového: „Je to podmínka pro svobodu, rovnost a absenci diskriminace.“

„Pro lidi trans a LGBT, pro každého… musíme odmítnout veškerou stigmatizaci v politickém diskurzu,“ napsal na síti X dokonce i člen Macronovy strany a bývalý ministr dopravy a pro evropské záležitosti Clément Baeaune.

„Jít před soud, abychom získali milost od soudců, kteří do nás promítají své stereotypy, aby určili, kdo jsme, je ponižující,“ vzkázala Macronovi Marie Cauová, která se v březnu 2020 stala první transgender starostkou v zemi. Do čela radnice si ji zvolili obyvatelé obce Tilloy-lez-Marchiennes, kde žije asi pět stovek lidí.

Běžte volit, vyzývá mladé Francouze Mbappé

Hvězda světového fotbalu vystoupila na Euru s politickým poselstvím:

Pokrok ve společenských otázkách

Ve středu tak musel Elysejský palác Macrona bránit: „Prezident zaznamenal pokrok ve společenských otázkách jako málokterý z jeho předchůdců,“ řekl agentuře AFP nejmenovaný člen Macronova týmu.

Jako příklad uvedl lékařsky asistované početí pro všechny, výběr příjmení na radnici, zřízení „velvyslanců LGBT“, zahrnutí umělého přerušení těhotenství do ústavy nebo připravovaný zákon o ukončení života.

Národní sdružení Jordana Bardelly a Marine Le Penové mezitím dělá vše pro to, aby vypadalo jako mainstreamová partaj.

Bardella na otázku, zda by jako premiér zakázal krajně pravicovou studentskou organizaci GUD, odpověděl předpisově: „Ano, všechny ultrapravicové organizace i všechny ultralevicové organizace, protože netoleruji násilí v naší společnosti,“citoval ho server 20 minutes.

Minulý týden byli odsouzeni čtyři ultrapravicoví aktivisté za účast na homofobním útoku v Paříži, když „slavili“ vítězství Bardellova Národního sdružení v evropských volbách. Jedním z nich byl 23letý Gabriel Loustau, člen GUD a syn Axela Loustaua, bývalého aktivisty této organizace a někdejšího důvěrníka Marine Le Penové.

Frédéric Châtillon, bývalý prezident GUD, je pak dlouholetým přítelem Marine Le Penové.

Bizarní scény francouzské kampaně

Rozkol u francouzských Republikánů vyvrcholil zabarikádováním šéfa partaje Érika Ciottiho ve stranickém sídle:

Bardella také řekl, že nemá v úmyslu opustit vedení Severoatlantické aliance, jak v prezidentských volbách kvůli suverenitě slibovala Le Penová. Dodal rovněž, že nemá problém odsoudit politiku Ruska na Ukrajině.

Ministerstvo vnitra nicméně koalici Národního sdružení a odpadlíků od Republikánů, kteří následovali odvolaného šéfa strany Érika Ciottiho, označilo za extrémní pravici.

Doporučované