Hlavní obsah

Lotyšský ministr obrany chce do čtyř let zavést brannou povinnost pro ženy

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Branná povinnost pro ženy je v Evropě vzácností. Zatím se k ní přiklonily jen Švédsko, Norsko a Dánsko.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Lotyšský ministr obrany Andris Sprúds plánuje zavést brannou povinnost pro ženy, ideálně do roku 2028. Sdělil to v úterním rozhovoru pro lotyšskou televizní stanici TV3, plán později zopakoval i na sociální síti X, informuje web Politico.

„Směřujeme-li ke komplexní obraně země, podporuji povinné odvody žen do služby národní obrany. Rok 2028 by mohl být optimální dobou pro jejich zahájení,“ sdělil ministr.

Od února 2022, kdy Rusko pod vedením prezidenta Vladimira Putina zahájilo invazi na Ukrajinu, evropské země posílily budování svých armád, a to jak personálně, tak i ve výzbroji, připomnělo Politico.

Lotyšsko, které s Ruskem sdílí společnou hranici, obnovilo teprve loni brannou povinnost pro muže. Ta byla původně zrušena v roce 2006. Lotyšsko je přitom jednou z posledních zemí v blízkosti Ruska, která brannou povinnost obnovila. Švédsko i Litva rozhodnutí učinily již v roce 2014, kdy Rusko nezákonně anektovalo ukrajinský Krym.

Branná povinnost pro ženy nicméně zůstává v Evropě vzácností. V březnu plán, aby se ženy angažovaly v ozbrojených silách, oznámilo Dánsko, které se po Norsku a Švédsku stalo teprve třetí zemí, která se tímto směrem vydala.

Podle lotyšského ministra obrany ale branná povinnost pro ženy „nenastane dnes ani zítra“. Aby mohl plán do roku 2028 fungovat, je podle Sprudse potřeba splnit některé „domácí úkoly“. Mezi ně patří například zajištění materiálu a vybavení přizpůsobených speciálně pro ženy nebo veřejná debata. „Není to jen otázka koalice, je to otázka pro politické strany, parlament a celou společnost,“ řekl v televizi. Dodal, že lotyšské ozbrojené síly již dostaly příslušné úkoly.

Doporučované