Hlavní obsah

Lipavský: Ukrajina během prázdnin dostane 100 000 kusů munice

Foto: Drop of Light, Shutterstock.com

Ukrajinské dělostřelectvo na snímku z března 2023.

aktualizováno •

Do české iniciativy se podle ministra zahraničí dosud zapojilo 18 zemí, přičemž 15 z nich už své sliby splnilo a přispělo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Díky české muniční iniciativě bude během července a srpna dodáno na Ukrajinu 100 000 kusů munice. V Bruselu to v pondělí oznámil český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Šéf české diplomacie upřesnil, že do iniciativy se dosud zapojilo 18 zemí, 15 z nich již splnilo své sliby a přispělo. Znamená to, že financí je dostatek na to, aby do konce roku mohlo být na Ukrajinu dodáno 500 000 kusů munice.

„Během července a srpna pošleme celkem 100 000 dalších kusů munice. Nyní hledáme peníze pro nákup další munice, aby mohla iniciativa pokračovat i v roce 2025,“ řekl novinářům. „Mohli bychom dodat ještě letos až 800 000 kusů, kdybychom měli peníze,“ dodal.

Češi jsou podle něj v každodenním kontaktu s ukrajinskými partnery, kteří si české iniciativy velmi cení. S Kyjevem řeší zejména to, co přesně jejich vojáci potřebují.

Česká muniční iniciativa

  • Česko iniciativou reagovalo na palčivý nedostatek dělostřelecké munice, se kterým se Ukrajina potýká už několik měsíců. Přispěly k němu i neshody v americkém Kongresu při schvalování další vojenské pomoci Kyjevu, které už se podařilo překonat.
  • Do iniciativy se zapojilo už na 20 zemí a podařilo se díky ní sehnat 500 tisíc kusů dělostřelecké munice, oznámil v dubnu premiér Fiala. Na téměř 200 tisíc kusů jsou smlouvy, dalších 300 tisíc kusů je Česko podle něj schopné velmi reálně zajistit.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj českou iniciativu přivítal a řekl, že je za ni české vládě a jejímu premiérovi vděčný.

Doporučované