Hlavní obsah

Lijáky a povodně si v Polsku vyžádaly evakuace, pokořily rekordy

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Stanice v Jarnoltóweku na jihozápadě Polska naměřila za posledních 24 hodin rekordních 161,5 milimetru srážek. Ilustrační fotografie.

Polský meteorologický ústav předpovídá vytrvalé dešťové srážky. Na 41 stanicích překročila úroveň hladiny toků pohotovostní stupeň. Vesnicí ve středním Polsku se zřejmě přehnalo tornádo. Nikdo nebyl zraněn, ale škody jsou značné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Se záplavami a větrem se potýká i jih a jihozápad Polska. Situace je podle serveru onet.pl na mnoha místech složitá. Je před námi kritická noc, nezbytná je úplná mobilizace, uvedl polský premiér Donald Tusk.

Přes ves Wierzchowiny u města Radom ve středním Polsku se podle příspěvků na sociálních sítích přehnalo tornádo, které poškodilo přinejmenším několik obytných budov a hospodářských stavení. „Nikdo nebyl zraněn, ale škody jsou značné,“ napsal list Gazeta Wyborcza s odvoláním na hasiče.

Poté, co se větrný vír odpoledne přehnal přes vsi Wierzchowiny, Urbanów, Kruszyna a Boża Wola, dostali hasiči deset oznámení o poškozených budovách, stržených střechách, poničených garážích, plotech i autech. Polští lovci bouří přisoudili vichru rychlost až 180 kilometrů za hodinu.

Tři mosty na polsko-českých hranicích jsou neprůjezdné, policie je uzavřela kvůli stoupající hladině řeky Opava, uvedla Gazeta Wyborcza. Mosty v obcích Boboluszki, Branice a Dzierżkowice jsou uzavřené z polské i české strany a zůstanou zavřené, dokud hladina řeky neklesne, dodal deník. Upozornil, že kvůli vylití řeky Piotrówka z koryta je v obci Golkowice uzavřena ulice vedoucí k hraničnímu přechodu s Českem.

Kritické oblasti

Ministr vnitra Tomasz Siemoniak označil odpoledne na tiskové konferenci v Klodzku podle televize TVN 24 za nejhorší situaci v nyském a prudnickém okresu, přičemž nejvíce pozornosti vyžaduje situace v Glucholazech, kde se evakuovalo 400 lidí.

V Glucholazech se z břehů vylila řeka Biala Glucholaska, která podle hasičů vystoupala dva metry nad poplašný stav. Místo navštívil i Siemoniak, který na platformě X zveřejnil fotografie zachycující práci záchranářů.

Nejkritičtější je podle ministra situace ve vsi Jarnoltówek, která je součástí Glucholaz a kde se nachází protipovodňová nádrž. Před polednem zde začala evakuace.

Část obyvatel musela být evakuována také z vesnice Morów dále na sever, protože se tu v korytu neudržela místní říčka Mora. Dohromady měli hasiči v regionu na 400 výjezdů.

Polský meteorologický ústav předpovídá vytrvalé dešťové srážky. Na 41 stanicích překročila úroveň hladiny toků pohotovostní stupeň, oznámil institut.

Rekordní srážky

Stanice v Jarnoltóweku za posledních 24 hodin naměřila rekordních 161,5 milimetru srážek, což je o 30 milimetrů více než v roce 1997, napsal list Gazeta Wyborcza. Ničivé povodně tehdy zasáhly Polsko a zaplavily Moravu, Slezsko a východ Čech.

Další rekordy podle onet.pl padly v Dolnoslezském, Slezském a Opolském vojvodství. Stanice v lázeňském městě Swieradów-Zdrój u hranic s Libereckým krajem zaznamenaly za posledních 24 hodin 120 milimetrů srážek, předchozí rekord byl 56 milimetrů.

Doporučované