Hlavní obsah

Lídři EU se shodli na strategické agendě a setrvání von der Leyenové

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Estonská premiérka Kaja Kallasová se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

aktualizováno •

Vše se zdálo být dojednané, během dnešního summitu nicméně přišli zástupci Německa a Francie kancléř Olaf Scholz a prezident Emmanuel Macron s tím, že mají k dokumentu výhrady.

Článek

Unijní prezidenti a premiéři se v Bruselu shodli na takzvané strategické agendě, což je dokument o směřování EU v příštích pěti letech. Informovala o tom mluvčí předsedy Evropské rady Ecaterina Casingeová. Summit EU, který začal ve čtvrtek odpoledne v Bruselu, skončil překvapivě po jednom dni, původně přitom měl trvat i během pátku.

Strategická agenda je několikastránkový dokument, ve kterém Evropská rada vymezuje své priority a témata, kterými se má Evropská unie zabývat v příštích pěti letech, od ekonomiky přes bezpečnost, otázky migrace, ale i rozšíření nynější sedmadvacítky či její vnitřní reformy.

Podle zdrojů ČTK se text dojednával od listopadu a každá ze zemí v něm chtěla mít „své téma“, na kterém jí záleží. Vše se zdálo být dojednané, během dnešního summitu nicméně přišli zástupci Německa a Francie kancléř Olaf Scholz a prezident Emmanuel Macron s tím, že mají k dokumentu výhrady. Tím se jednání na dlouhou dobu zablokovalo, ostatní země totiž nechtěly nic měnit. Nakonec ale mluvčí Charlese Michela po dvou a půl hodinách přišla s prohlášením, že se na strategické agendě, která je přílohou závěrů z jednání, podařilo dohodnout.

Poté se premiéři a prezidenti EU dohodli na rozdělení klíčových postů v EU. Summit se shodl na následujících jménech – Ursula von der Leyenová jako staronová šéfka Evropské komise, bývalý portugalský premiér António Costa jako nový šéf Evropské rady a estonská premiérka Kaja Kallasová jako nová šéfka unijní diplomacie.

„Chci pracovat s celým parlamentem,“ odpověděla po skončení summitu von der Leyenová na otázku, zda se neobává, že kvůli nesouhlasu konzervativní frakce je ohroženo její schválení v europarlamentu. Kallasová vidí jako hlavní úkoly nové šéfky diplomacie EU udržení jednoty a ochranu zájmů EU v kontextu války na Ukrajině a rostoucí nestability. Costa uvedl, že se zasadí o udržení jednoty mezi všemi 27 členskými státy. Portugalský socialista dodal, že se těší na spolupráci s Kallasovou a von der Leyenovou, s nimiž se zná již ze své účasti na summitech v roli předsedy vlády jihoevropské země.

Český premiér na summitu v Bruselu nominace na nejvyšší posty v EU podpořil. „Evropská rada probíhala velmi racionálně a ve výsledku také konsensuálně, velmi rychle jsme se dohodli na řadě klíčových rozhodnutí,“ uvedl Petr Fiala.

„Myslím, že to je rozhodnutí, které je pro Českou republiku dobré, já jsem toto rozhodnutí podpořil, všechny tři osobnosti znám, mají k České republice dobrý vztah a mám s nimi dobré pracovní zkušenosti,“ dodal na adresu Ursuly von der Leyenové, Kaji Kallasové i Antónia Costy. Jak doplnil, těší se na budoucí spolupráci s nimi.

Doporučované