Hlavní obsah

„Ta Frankomaročanka vůbec neměla být ministryní.“ Lepenovci „cizáky“ nechtějí

Foto: Shutterstock.com

Bývalá ministryně školství Najat Vallaudová-Belkacemová.

aktualizováno •

Neoficiální šéfka krajně pravicového Národního sdružení Marine Le Penová se vyslovila k případné kohabitaci s prezidentem Emmanuelem Macronem. Jeho pravomoc vyslat vojáky do zahraničí považuje za „čestnou“, právo má mít premiér.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do francouzských voleb zbývají dva dny a hlavní favorité, nacionalistické Národní sdružení, upřesňují své plány po očekávaném získání moci.

Jedním z nich má být vyloučení osob s dvojím občanstvím z „extrémně citlivých“ postů ve státní správě. Mluvčí lepenovců Sébastien Chenu už oznámil, že strana má seznam 50 takových pracovních míst.

O jaké se jedná pozice, neupřesnil, podle dřívějšího vyjádření šéfa strany Jordana Bardelly to budou zejména posty v obraně a tajných službách.

Kandidát lepenovců Roger Chudeau, který by se ve vládě vedené Bardellou rád stal ministrem školství, odsoudil i výběr bývalé ministryně školství Najat Vallaudové-Belkacemové. „Myslím, že to byla chyba (že byla ministryní) a že to pro republiku nebylo dobré,“ dodal s přesvědčením, že „ministerské pozice musí zastávat francouzští Francouzi“.

„Je 3,5 milionu Francouzů, kteří mají jinou národnost a kteří se cítí ponížení (…), protože jim posíláte vzkaz, že nejsou hodní důvěry,“ reagoval na návrh Národního sdružení v televizní debatě s Bardellou premiér Gabriel Attal.

Šéf lepenovců kontroval otázkou, zda by předseda vlády postavil do čela jaderné elektrárny člověka s francouzským i ruským občanstvím. Zmínkou o riziku ze strany Ruska ovšem nahrál svému oponentovi.

Attal mu vzápětí připomněl, že Tamara Volochová, spolupracovnice Národního sdružení v Evropském parlamentu, má francouzské i ruské občanství. „Navštěvuje uzavřená jednání s důvěrnými informacemi o válce na Ukrajině,“ zdůraznil premiér. Bardellovi tak vyčetl, že Tamara mu nevadí, zatímco Rašída ano - v diskuzi předtím uváděl příklad dvou dívek, z nichž Rašída má marocké a francouzské občanství.

Velké rozpočtové výdaje, příjmy v mlze

Přečtěte si více o programu Národního sdružení:

Červené linie

Co se týče dvojího občanství, Sébastien Chenu, který je také poslancem a viceprezidentem strany, podle svých slov přehodnotil názor. Dříve proti této možnosti dané ústavou protestoval a byl pro její zrušení, nyní už ne.

„Pravděpodobně musíte mít dvojí státní příslušnost, abyste pochopili, jak bolestivé může být neustále něco dokazovat,“ řekl v rozhovoru pro televizi BFM. „Marine Le Penová usoudila, že bez problémů můžete být občanem s dvojím občanstvím,“ uvedl a nechtěně tak naznačil, kdo má ve straně hlavní slovo.

Ve Francii se pár dnů před prvním kolem voleb reálně vedou debaty o případné kohabitaci (výraz pro soužití jinak politicky orientovaného prezidenta a premiéra, pozn. red.) vlády Národního sdružení s prezidentem Emmanuelem Macronem.

Marine Le Penová dala jasně najevo, jak by si takové soužití představovala: „Hlavní velitel ozbrojených sil je pro Macrona čestný titul, protože peněženku drží premiér. Jordan nemá v úmyslu s ním bojovat, ale nastavil červené linie. Na Ukrajinu prezident nebude moci poslat vojáky.“

V ústavě Francouzské republiky se ovšem nic o „čestném titulu“ nepíše, velení ozbrojených sil je naopak jednou z hlavních pravomocí hlavy státu. Je tedy otázkou, jak může případná kohabitace vypadat v praxi.

„Ústava není čestná,“ vzkázal Le Penové ministr obrany Sebastien Lecornu. „V podstatných oblastech zahraniční politiky a národní bezpečnosti je (prezident) povinen jednat přímo, protože podle ústavy vyjednává a uzavírá smlouvy. Protože je velitelem armád. Protože předsedá obraně,“ citoval na síti X projev generála Charlese de Gaulla z roku 1962.

Hradba proti krajní pravici

Francouzští politici včetně Macrona opakovaně vyzývali k vytvoření hradby proti krajní pravici, i proto vznikla Nová národní fronta sestavená z několika levicových stran.

Poslední průzkum agentury Ipsos ale potvrdil Národní sdružení v pozici jasného favorita - úmysl volit lepenovce uvedlo hned 36 procent Francouzů (půlprocentní nárůst oproti předchozímu průzkumu), na druhém místě by pak skončila levicová koalice s 29 procenty a až třetí Macronova strana Obnova s 18 procenty.

Možnost, že by Bardella obsadil post premiéra, se zamlouvá celkem 36 procentům voličů, 51 procent dotázaných naproti tomu tuto možnost vidí negativně. Podobně kontroverzně vnímají Francouzi i vůdce krajně levicového hnutí Nepoddajná Francie Jeana-Luka Mélenchona. Podporu, aby se stal šéfem vlády, nemá jednoznačnou ani u voličů vlastního hnutí.

Další politici Nové národní fronty proto ve čtvrtek voliče ujistili, že Mélenchon se premiérem nestane, i kdyby koalice lepenovce porazila.

Doporučované