Hlavní obsah

Letoun United Airlines ztratil při startu v Los Angeles kolo

Foto: Robin Guess, Shutterstock.com

Boeing 757–200, snímek je ilustrační.

Společnost v prohlášení uvedla, že příčinu incidentu vyšetřuje. Letadlo bezpečně přistálo v cílové destinaci v Denveru, nikdo se nezranil. Pro United Airlines to byl druhý podobný incident v tomto roce.

Článek

Letecká společnost United Airlines má na kontě další incident. Její letadlo při startu v Los Angeles ztratilo kolo. „Kolo bylo nalezeno v Los Angeles a my vyšetřujeme, co tuto událost způsobilo,“ uvedla společnost v pondělním prohlášení, z něhož citovala agentura AP.

Kolo dopadlo na parkoviště pro zaměstnance letiště a rozbilo okno auta, nikdo však nebyl zraněn. Stroj, jehož se pondělní incident týkal, byl podle údajů Flightradar24 téměř 30 let starý Boeing 757-200, který přepravoval 174 cestujících a sedm členů posádky.

V březnu zažila společnost United Airlines hned tři incidenty v jednom týdnu, jak připomíná na svém webu list The Guardian. O kolo přišlo letadlo Boeing 777-200 společnosti mířící ze San Francisca do Japonska. I v tomto případě ale letadlo bezpečně přistálo – na mezinárodním letišti v Los Angeles. Jiné letadlo v tom samém týdnu sjelo na mezinárodním letišti George Bushe v Houstonu z ranveje na trávu. A do třetice se tehdy na letiště krátce po startu vrátil nouzově Boeing 737 mířící z Houstonu na Floridu. V jeho motoru totiž skončila plastová bublinková fólie, která se na letištní ploše před odletem povalovala. Z motoru Boeingu šlehaly plameny, jak ukazují fotografie šířící se na sociálních sítích.

Společnost United Airlines se v posledním roce potýká i s finančními problémy. Ve své flotile má 79 letadel Boeing 737 MAX 9, což je více než u kteréhokoliv jiného konkurenta.

Aerolinky v dubnu obvinily Boeing, že kvůli potížím s jeho stroji zaznamenaly v prvním čtvrtletí ztrátu ve výši 200 milionů dolarů (4,7 miliardy korun). Celou svou flotilu 737 MAX 9 totiž United Airlines musely poté, co se letadlu společnosti Alaska Airlines ve vzduchu odtrhla část trupu, odstavit na tři týdny.

Doporučované