Hlavní obsah

Lékařská mise. Afriku obeplouvá čínská nemocniční loď

Foto: Shutterstock.com

Spolu s čínským zdravotnickým personálem pracují na lodi také zdravotníci z jihoafrické vojenské zdravotnické služby. Ilustrační fotografie.

Personál čínské nemocniční lodi zdarma ošetřil od svého příjezdu v minulém týdnu více než 2000 Jihoafričanů. Loď je vybavena lékařskými přístroji a nabízí specializované zdravotnické služby a chirurgické zákroky.

Článek

Do přístavu v Kapském městě dorazila minulý týden čínská nemocniční loď, která tamním obyvatelům poskytuje bezplatnou lékařskou péči. Služba je součástí společného cvičení jihoafrické a čínské armády a podle úředníků má kapacitu 700 pacientů denně, píše BBC.

Loď je vybavena operačními sály, klinickými odděleními i záchranářským vrtulníkem. K dispozici má 300 normálních lůžek a také 20 lůžek intenzivní péče. Pacienti čekají na vyšetření ve frontě. Na palubě lodi se od jejího příjezdu ošetřily více než dva tisíce Jihoafričanů, přičemž první dva dny se služba poskytla pouze předem vybraným lidem bez domova, kteří jinak ke zdravotní péči nemají přístup. Lékařská péče se také poskytla starším lidem žijících v pečovatelských domech.

Spolu s čínským zdravotnickým personálem pracuje na lodi také zdravotnický personál z jihoafrické vojenské zdravotnické služby (SAMHS), uvedla agentura AFP. Dosud bylo provedeno celkem 57 operací.

Podle předsedy Iniciativy za spravedlnost ve zdravotnictví ukazuje zájem obyvatel o lékařskou péči na nemocniční lodi skutečnost, že systém veřejného zdravotnictví v Západním Kapsku, ale ani v zemi neslouží lidem tak, jak by měl.

„Často se stává, že lidé stráví na klinice celý den čekáním na vyšetření. V nemocnicích dochází k velkým restům, snižují se rozpočty a počty míst, což často vede k tomu, že lidé kvůli čekání na jednoduchý zákrok přijdou až o dva dny práce,“ řekl BBC.

Ačkoliv má Jihoafrická republika nejvyspělejší ekonomiku kontinentu, potýká se s rozsáhlou chudobou a vysokou nezaměstnaností, což často způsobuje nedostupnost kvalitní zdravotní péče, podotkla agentura AFP. V současné době se podle BBC dostává soukromá lékařská péče přibližně ke 14 procentům obyvatel, zbylých 86 procent je odkázáno na přetížené státní kliniky a nemocnice.

Nemocniční loď odpluje z přístavu v Kapském Městě ve čtvrtek a zamíří do Angoly, poté se podle BBC přesune do dalších zemí. Dříve poskytovala lékařskou péči na Seychelách, v Tanzanii, na Madagaskaru a v Mosambiku. Do provozu byla uvedena již v roce 2008.

Tato iniciativa se považuje za další krok, kterým se Čína snaží zvýšit svůj vliv na africkém kontinentu, upozorňuje BBC. V posledních dvou desetiletích její obchod s Afrikou neustále roste a Peking se také stále více angažuje ve stavebnictví. Podílí se například na výstavbě velkých sportovních stadionů v několika částech kontinentu.

Doporučované