Hlavní obsah

Kyjev přitvrdil. Rusové obnovují stará letiště na Krymu, hlásí partyzáni

Foto: Ateš/Telegram

Podle partyzánů ze skupiny Ateš Rusko opravuje například letiště nedaleko krymské metropole Simferopol.

Rusko podle informací ukrajinských partyzánů přesouvá letectvo, personál i vojenské vybavení na dosud neaktivní letiště na Krymu. Ukrajina v poslední době často útočí na tamní základny a navíc nedávno získala mocnější střely.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Moskva údajně opravuje nepoužívaná letiště na Krymu, protože se obává dalších ukrajinských raketových úderů na letecké základny na okupovaném poloostrově. Na sociální síti Telegram to napsala proukrajinská partyzánská skupina Ateš působící na Krymu.

Agent skupiny v řadách 27. ruské letecké divize informoval o pracích na opětovném zprovoznění letiště Zavodskoje v Simferopolu, což je metropole Krymu, pro vojenské účely. Letiště se od ruské okupace Krymu v roce 2014 používalo pouze pro lety do Ruska a zpátky, píše ukrajinský server Kyiv Post.

Na letišti probíhají opravy provozních ploch jako jsou vzletové, přistávací a pojezdové dráhy. Také se mají opravovat stavební konstrukce. Rusové podle něj na letiště rovněž převážejí vojenské vybavení a personál.

Podle partyzánů pracuje Moskva v reakci na úspěšné útoky ukrajinských ozbrojených sil také na znovuotevření opuštěných letišť Kirovskoje u Feodosije a Bagerovo u Kerče na východě poloostrova.

Tvrzení nelze v podmínkách války nezávisle ověřit.

Informace o aktivitách příslušníků skupiny Ateš, což je krymskotatarský výraz pro oheň, se ale objevují pravidelně. Podle BBC jejich činnost přispěla například k útokům na některá plavidla ruské Černomořské flotily nebo k úderu na její velitelství v Sevastopolu v září 2023.

Ruské snahy zajistit na Krymu další opěrné body pro vojenské letectvo by navíc dávaly smysl, protože ukrajinské síly v posledních měsících skutečně zintenzivnily útoky na poloostrově.

Například v dubnu zaútočila Ukrajina na leteckou základnu u města Džankoj, na místě došlo k několika explozím a požáru. V polovině května se terčem ukrajinské armády stala letecká základna Belbek u Sevastopolu. V případě ani jedné ze zmíněných základen nešlo o jediný útok.

Tento týden se pak objevily zprávy, že ukrajinské síly s pomocí dronů zničily cenný ruský radar na základně Armjansk na Krymu. „Rusové ztratili jeden dálkový radarový detekční systém Nebo-SVU v hodnotě asi 100 milionů dolarů,“ informovaly zdroje serveru Kyiv Post z ukrajinské kontrarozvědky SBU.

Radarový systém podle nich monitoroval 380kilometrový úsek fronty a zajišťoval ochranu nepřátelských cílů na Krymu.

Zprávy z bojiště

Boje v Charkovské oblasti, kde ruská armáda na začátku května zahájila novou ofenzivu, se začaly podobat zbytku bojiště. Fronta v podstatě stojí. Ukrajinci prozatím situaci zřejmě stabilizovali, ruský tlak slábne.

Časté jsou rovněž zmíněné útoky na ruskou Černomořskou flotilu a její plavidla kotvící na poloostrově. Jak v souvislosti se zprávou o opravě leteckých základen připomněl britský deník Telegraph, Moskva řadu lodí raději přesunula do přístavů na svém mezinárodně uznaném území, aby se ocitly mimo ukrajinský dosah.

Možnosti Ukrajiny podnikat útoky na ruské cíle na Krymu se letos na jaře rozšířily, když Spojené státy začaly Kyjevu dodávat rakety dlouhého doletu ATACMS, o které Ruskem napadená země dlouhodobě a hlasitě žádala. Tyto střely mají zatím největší dostřel ze všech těžkých raket, které kdy Ukrajina měla k dispozici, a navíc mají i další přednosti (podrobněji jsme o nich psali zde).

Kyjev se dlouhodobě netají tím, že jeho cílem zůstává obnovení Ukrajiny v mezinárodně uznávaných hranicích, tedy včetně Krymu.

Doporučované