Hlavní obsah

Kvůli rostoucímu napětí se Severní Koreou si Soul předvolal ruského velvyslance

Foto: kremlin.ru

Kim Čong-un a Vladimír Putin na setkání v Pchjongjangu.

Jižní Korea si v pátek předvolala ruského velvyslance. Stalo se tak poté, co Vladimír Putin podepsal dohodu o vzájemné obraně se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Článek

Jižní Korea si v pátek předvolala ruského velvyslance, aby protestovala proti nové obranné smlouvě se Severní Koreou. Důvodem je stále rostoucí napětí na hranicích v důsledku nejasných hrozeb a krátkých, zdánlivě náhodných vpádů severokorejských vojsk na jihokorejské území. O situaci informuje zpravodajská agentura AP.

V pátek ráno mocná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una Kim Jo-čong pohrozila neurčitou odvetou poté, co jihokorejští aktivisté vypustili přes hranici další balony s propagandistickými letáky. Jihokorejská armáda také uvedla, že předchozího dne vypálila varovné výstřely, aby odrazila severokorejské vojáky, kteří tento měsíc již potřetí krátce překročili pozemní hranici.

Stalo se tak dva dny poté, co Moskva a Pchjongjang uzavřely pakt slibující vzájemnou obrannou pomoc v případě napadení jedné ze zemí, a den poté, co Soul reagoval prohlášením, že zváží poskytnutí zbraní Ukrajině k boji proti ruské invazi.

Náměstek jihokorejského ministra zahraničí Kim Hong Kyun si předvolal ruského velvyslance Georgije Zinovjeva, aby protestoval proti dohodě mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a Kim Čong-unem. Dále vyzval Moskvu, aby okamžitě zastavila údajnou vojenskou spolupráci s Pchjongjangem.

Jihokorejský diplomat zdůraznil, že jakákoli spolupráce, která by přímo či nepřímo napomáhala Severu budovat vojenské kapacity, by byla v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN a představovala by hrozbu pro bezpečnost Jihu.

Více o napětí mezi Korejemi si můžete přečíst zde:

Zinovjev sdělil korejským představitelům, že jakékoli pokusy o „vyhrožování nebo vydírání“ Ruska jsou nepřijatelné a že dohoda jeho země se Severní Koreou není zaměřena na konkrétní třetí země, napsalo ruské velvyslanectví na svém účtu X. Jihokorejské ministerstvo uvedlo, že Zinovjev slíbil, že obavy Soulu bude tlumočit v Moskvě.

Doporučované