Hlavní obsah

Kvůli podezření ze zapojení do útoku Hamásu OSN propustí devět zaměstnanců

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

UNRWA je agentura OSN pro pomoc a práci s palestinskými uprchlíky. Ilustrační fotografie.

OSN dokončila vyšetřování zaměstnanců agentury pro palestinské uprchlíky UNRWA, které vzniklo na základě obvinění Izraele. Mluvčí Izraelských obranných sil uvedl, že nově zveřejněná zpráva ukazuje pád agentury na „nové dno“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na útoku na Izrael, který 7. října provedl Hamás, se podle OSN mohlo podílet devět zaměstnanců agentury OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA. Se všemi devíti bude ukončen pracovní poměr, uvedl zástupce mluvčího OSN Farhan Haq s tím, že OSN dokončila vyšetřování, které vzniklo na základě obvinění Izraele.

Po začátku války se UNRWA ocitla pod silnou kritikou ze strany židovského státu. Izraelská armáda tehdy uvedla, že podle zpravodajských poznatků v organizaci pracují stovky Palestinců, kteří jsou členy organizací Hamás či Palestinský islámský džihád, proti kterým Izrael bojuje.

Haq neupřesnil, v čem přesně mohlo spočívat zapojení těchto mužů. „Pro nás je jakákoli účast na útocích obrovskou zradou na druhu práce, kterou bychom měli vykonávat ve prospěch palestinského lidu,“ řekl.

Kromě devíti zaměstnanců, kteří podle OSN mohli mít vazby na útok ze 7. října, nenašla organizace žádné důkazy o zapojení v jednom případě a nedostatečné důkazy v případě devíti dalších.

Většina zemí kvůli izraelským obviněním zrušila financování této agentury OSN. V červenci ale většina zemí financování obnovila. Jedinou zemí, která dary neobnovila, zůstávají USA.

Při bezprecedentním útoku loni na podzim bylo zabito přibližně 1200 lidí a 251 dalších bylo odvezeno do Gazy jako rukojmí. Podle ministerstva zdravotnictví řízeného Hamásem při izraelské vojenské operaci v Gaze od útoku zemřelo více než 38 400 Palestinců.

UNRWA je agentura OSN pro pomoc a práci s palestinskými uprchlíky. Valné shromáždění OSN ji zřídilo v roce 1949 s mandátem poskytovat humanitární pomoc a ochranu registrovaným palestinským uprchlíkům do doby, než bude nalezeno spravedlivé a trvalé řešení jejich situace. Působí na Západním břehu Jordánu včetně východního Jeruzaléma, v Pásmu Gazy, Jordánsku, Libanonu a Sýrii.

Doporučované