Hlavní obsah

Kvůli opičím neštovicím platí v Africe nejvyšší stupeň zdravotního ohrožení

Foto: Pavlova Yuliia, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

V letošním roce narostl počet případů v Africe o 160 procent oproti loňskému roku. Rozhodnutí umožní uvolnit finanční prostředky na pořízení vakcín a celoafrickou reakci na epidemii.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zdravotnická agentura Africké unie v úterý kvůli zrychlující se epidemii nemoci mpox (opičí neštovice) vyhlásila nejvyšší stupeň ohrožení veřejného zdraví na celém kontinentu. Prudce infekční nemoc, dříve známá jako opičí neštovice, se šíří Afrikou i přes hranice států, vysvětlila svůj krok unijní agentura citovaná stanicí BBC a tiskovou agenturou AFP.

Od ledna 2022 se v 16 afrických zemích objevilo 38 465 případů mpoxu a 1456 nakažených zemřelo. Letos je případů ve srovnání s loňským rokem o 160 procent více, píše AFP s odkazem na nejnovější data Centra pro kontrolu a prevenci nemocí v Africe (Africa CDC), jež je orgánem Africké unie.

„Mpox už překročil hranice, postihl tisíce lidí napříč kontinentem. S těžkým srdcem, ale s neochvějným závazkem vůči našim lidem, vůči našim africkým občanům, oznamuji, že vyhlašujeme kvůli neštovicím stav ohrožení veřejného zdraví“ na celém kontinentu, uvedl předseda Africa CDC Jean Kaseya.

Toto rozhodnutí umožní uvolnit finanční prostředky na pořízení vakcín a celoafrickou reakci na mpox. Situací se ve středu bude zabývat i Světová zdravotnická organizace (WHO). Její komise posoudí, zda v souvislosti s touto nemocí vyhlásit nejvyšší stupeň zdravotní pohotovosti na mezinárodní úrovni.

Od začátku letošního roku se mpox šíří zejména v Kongu, kde zdravotníci evidují více než 13 700 případů a 450 úmrtí. Nemoc se původně šířila především sexuálním přenosem, u nové varianty ale k nákaze podle expertů stačí pouze blízký tělesný kontakt s infikovanou osobou. Nemoc už se rozšířila do Keni, Burundi, Středoafrické republiky nebo Rwandy, píše BBC. Podle AFP se ale několik případů objevilo také například v Egyptě, Maroku nebo Jihoafrické republice. Smrtelná je zhruba pro tři procenta nakažených. Nákaza nejčastěji postihuje děti do 15 let, které představují 60 procent všech nakažených, uvádí Africa CDC.

Mpox je virové onemocnění, které se přenáší ze zvířat na člověka, ale přenáší se i těsným fyzickým kontaktem s osobou nakaženou virem. Projevuje se vyrážkou s puchýřky, pacienti také trpí horečkami, případně pociťují celkové vyčerpání. U lidí se tato nemoc poprvé objevila v roce 1970 právě v Kongu.

Doporučované