Článek
Podle nových studií je světová konzumace čokolády hlavní příčinou ničení chráněných lesů v západní Africe. Satelitní mapy Pobřeží slonoviny a Ghany ukázaly, že z dříve hustých lesů se od roku 2000 začaly postupně stávat kakaové plantáže.
Produkce kakaa má od roku 2000 na svědomí odlesnění 360 tisíc z celkových 962 tisíc hektarů chráněných oblastí v Pobřeží slonoviny a 26 tisíc z celkových 193 tisíc hektarů podobných oblastí v Ghaně.
Nejdůležitější složka čokolády, kakao, se vyrábí ze semen tropického kakaovníku. Rostlina původně pochází z Jižní Ameriky, ale většina světové produkce se nyní pěstuje v Africe. Celé dvě třetiny produkce pak pokrývají právě Ghana a Pobřeží slonoviny, píše The Guardian. Hodnota světového obchodu s čokoládou se odhaduje na více než bilion amerických dolarů.
Pěstování kakaa
Yaa Amekudziová spoluvlastní v africké Ghaně farmu na pěstování kakaových bobů. Pro Seznam Zprávy popsala, s čím se v době klimatické krize, která těžce udeřila na kontinent, potýká a jakým výzvám čelí jako žena-podnikatelka.
Kakao živí asi dva miliony afrických farmářů, jejichž výdělek často činí méně než dolar denně. Ti dodávají produkt síti prostředníků, včetně veřejných a soukromých společností, které je propojují se světovým trhem, čímž se dodavatelský řetězec stává neprůhledným. To činí z produkce kakaa líheň pro porušování lidských práv a čokoláda byla dlouho spojována s otroctvím.
Stejně jako v tropických oblastech i v západní Africe rychle ubývá lesů. Odhaduje se, že Pobřeží slonoviny ztratilo od roku 1950 více než 90 % lesní plochy, zatímco Ghana podle odhadů ztratila nejméně 65 %. Produkce kakaa byla identifikována jako jedna z hlavních příčin odlesňování v obou zemích spolu s důlní těžbou a samozřejmě těžbou dřeva.
Mezinárodní tým výzkumníků se rozhodl přesně zmapovat rozsah pěstování kakaa v odlesněných oblastech. Díky satelitním snímkům zjistili, že kakao bylo pěstováno na více než 1,5 milionu hektarů chráněných oblastí v obou zemích. V některých oblastech a rezervacích byly téměř čtyři pětiny lesa vymýceny právě pro pěstování kakaa.
Někteří farmáři dnes přecházejí na udržitelné zemědělství, většina však zůstává u starých praktik, kdy půdu, kterou už nebylo možné znovu využít k pěstování, farmáři opustili a vykáceli část lesa, kde začali znovu.
„Nejvýznamnějším hnacím motorem odlesňování v rámci produkce kakaa je chudoba,“ uvedl Kwame Osei, ředitel organizace Rainforest Alliance pro Ghanu a Nigérii. „Pěstitelé kakaa v západní Africe dostávají pouhých šest procent z maloobchodní ceny čokoládové tyčinky. Jsou na špatném konci dodavatelského řetězce, nesou tíhu chronicky nízkých cen a mají málo příležitostí k vyjednávání,“ dodal.