Hlavní obsah

Kuba bojuje s rozsáhlým výpadkem elektřiny. Navíc se blíží hurikán Oscar

Foto: Shutterstock.com

Kuba byla letos také zasažena poklesem dodávek klíčových pohonných hmot z Venezuely. Ilustrační foto.

Kuba se stále potýká s nedostatkem elektřiny. Po sobotní částečné opravě následovala neděle bez proudu. Život se v zemi zastaví minimálně do pondělí.

Článek

Velká část Kuby je v neděli stále bez proudu, dva dny poté, co došlo k poruše hlavní energetické elektrárny v zemi a bez přístupu k elektřině bylo až 10 milionů lidí. Mnoho lidí strávilo několik dní bez klimatizace a ventilátorů.

Mnoho domácností je bez vody, protože její dodávky jsou závislé na elektrických čerpadlech. Situace je stále kritičtější, školy a podniky jsou zavřené a panují obavy o další fungování nemocnic. Informoval o tom web BBC.

K ostrovu se navíc blíží hurikán Oscar. Prezident Miguel Díaz-Canel uvedl, že úřady na východě ostrova „vzhledem k blížícímu se příchodu hurikánu usilovně pracují na ochraně obyvatel a hospodářských zdrojů“. Podle předpovědi amerického Národního centra pro hurikány by měl Oscar, který vane rychlostí 140 km/h, dorazit na Kubu v neděli odpoledne místního času a na východě ostrova by mohl způsobit záplavy a sesuvy půdy.

Páteční úplný výpadek elektřiny nastal poté, co kolem 11:00 místního času přestala fungovat elektrárna Antonio Guiteras, která je na ostrově největší. Prezident Díaz-Canel uvedl, že tato situace je jeho „absolutní prioritou“. „Nebude klid, dokud nebude obnovena dodávka elektřiny,“ napsal na X.

Prezident z problémů, které v zemi nastaly, obvinil USA, zejména pak americké embargo, které podle něj brání přísunu „tolik potřebných zásob a náhradních dílů“. Kubánský ministr zahraničí Bruno Rodríguez později jeho slova zopakoval.

„Pokud bude embargo zrušeno, nebude docházet k výpadkům proudu. Tímto způsobem by americká vláda mohla podpořit kubánský lid… kdyby chtěla,“ napsal ministr v příspěvku na X.

V pátek kubánští představitelé oznámili, že všechny školy a jiné než základní činnosti, včetně nočních klubů, budou až do pondělí uzavřeny. Pracovníci, kteří nejsou nezbytní, byli vyzváni, aby zůstali doma, aby se zajistily dodávky elektřiny. Jiné než životně důležité vládní služby byly také pozastaveny.

Doporučované