Hlavní obsah

Krizové oddělení Světové zdravotnické organizace čelí nedostatku financí

Foto: Saigh Anees, Shutterstock.com

Oddělení zasahuje u přírodních, zdravotních či humanitárních katastrof. Ilustrační fotografie.

Oddělení Světové zdravotnické organizace, zabývající se mimořádnými událostmi, čelí kvůli nárůstu agendy nedostatku financí. Aby zaplatilo mzdy zaměstnancům, muselo využít nouzové prostředky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Úsek Světové zdravotnické organizace (WHO), který se zabývá mimořádnými událostmi, je v ohrožení kvůli nedostatku finančních prostředků, informuje agentura Reuters. Oddělení muselo využít nouzové prostředky k tomu, aby zaplatilo mzdy zaměstnancům. Informace vychází z dokumentu, který byl tento týden zveřejněn před výročním zasedáním Světové zdravotnické organizace v Ženevě.

Ve zmíněném dokumentu se také uvádí, že oddělení bude pravděpodobně muset znovu požádat o finanční prostředky na pokrytí platů až do června. Objevují se v něm i doporučení, jak by bylo možné podobnému vývoji zamezit. Mezi ně se řadí například apel na země, ve kterých oddělení zasahovalo. Dle doporučení mají zvýšit vlastní úsilí v rámci připravenosti na danou přírodní, zdravotní či humanitární katastrofu.

V dokumentu také stojí, že četnější přírodní katastrofy a konflikty v nestabilních státech představují pro oddělení hlavní „existenční hrozbu“. Pokud se v jednotlivých zemích nezvýší kapacity, bude muset oddělení svoji činnost omezit.

V roce 2023 týmy WHO zasahovaly u 72 mimořádných událostí. Patřila mezi ně zemětřesení v Turecku a Sýrii, konflikty v Súdánu, na Ukrajině a v Pásmu Gazy. Oddělení také zasahovalo kvůli rozsáhlé celosvětové epidemii cholery.

V loňském roce měl program pro mimořádné události deficit finančních prostředků ve výši 411 milionů dolarů. Členské státy Světové zdravotnické organizace přijaly opatření k reformě financování organizace, o dokumentu mají jednat ve čtvrtek.

Doporučované