Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Kremelský „jestřáb“, který musel ustoupit Šojguovi, dostal novou funkci

Foto: Dmitriy Kandinskiy, Shutterstock.com

Bývalý šéf FSB Nikolaj Patrušev byl dosud tajemníkem ruské Bezpečnostní rady, teď se přesune do týmu Putinových poradců.

Nikolaj Patrušev se stane poradcem ruského prezidenta Vladimira Putina. V aktuální ruské rošádě přišel o křeslo tajemníka Bezpečnostní rady.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kreml po necelých dvou dnech odpověděl na jednu z velkých otázek spojených s odchodem Sergeje Šojgua z postu ministra obrany: Kam zamíří dosavadní tajemník Bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev, na jehož místo se posunul právě Šojgu.

Patrušev je považován za jednoho z blízkých spojenců ruského diktátora Vladimira Putina, a tak se spekulovalo o tom, že pro něj vytvoří novou funkci. Nakonec nejde o nic honosně znějícího. Kreml oznámil, že z Patruševa se stane Putinův poradce.

Součástí tohoto týmu se stane i gubernátor Tulské oblasti Alexej Ďumin, který v minulosti velel ruským speciálním silám a z této pozice se podílel na nelegální ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014. Kreml to podle agentury Reuters oznámil spolu s dalšími změnami v prezidentské kanceláři.

Bývalý důstojník sovětské tajné služby KGB Patrušev se zná s Putinem od 70. let z tehdejšího Leningradu. Spolu se šéfem bezpečnostní služby FSB Alexandrem Bortnikovem a šéfem civilní rozvědky Sergejem Naryškinem patří mezi tzv. siloviki, mocenskou skupinu vzešlou většinou z bezpečnostních složek.

Patruševovu historickou vazbu na ruského prezidenta demonstruje například to, že v roce 1999 nahradil Putina v čele FSB a tuto hlavní bezpečnostní složku, která zahrnuje i kontrarozvědnou činnost, následně vedl do roku 2008. Pak se stal právě tajemníkem Bezpečnostní rady.

Proč Putin vyměnil ministra obrany?

Nástup Andreje Bělousova do funkce ruského ministra obrany ukazuje, že Putin se chce soustředit na ekonomické aspekty války. Odcházející šéf resortu Sergej Šojgu ale zřejmě vliv úplně neztratí.

V prvních týdnech konfliktu na Ukrajině Patruševova role zřetelně vzrostla. Poskytl sérii rozhovorů ruským médiím, v nichž obhajoval válečné cíle Kremlu, předpovídal, že se Evropa zhroutí pod tíhou potravinové a uprchlické krize nebo že se Ukrajina rozpadne na několik států.

Patrušev tedy dlouhodobě patří mezi zastánce invaze na Ukrajinu a tzv. jestřáby, kteří hájí důraznou zahraniční politiku. Experti na Rusko považují Patruševa za jednoho z lidí, jimž Putin pozorně naslouchá.

„Post Nikolaje Patruševa je Nikolaj Patrušev. Hrál důležitou ideologickou roli, ale ne jako tajemník Bezpečnostní rady, ale jako starý Putinův zmocněnec a bývalý šéf FSB. Tuto roli bude zastávat i nadále bez ohledu na to, jakou oficiální funkci zastává,“ uvedla ještě před oznámením Patruševovy nové funkce politická analytička z projektu R.Politik Tatiana Stanovaya.

Doporučované