Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

„Kráčíme bok po boku.“ Putin stále víc přitahuje další světovou velmoc

Foto: Profimedia.cz

Indický premiér a ruský prezident v Kremlu. „Indie a Rusko kráčejí bok po boku,“ je přesvědčen Naréndra Módí.

Indický premiér Naréndra Módí si v Moskvě notoval s ruským prezidentem. Potvrzují tak partnerství budované už od dob studené války. Po ruské invazi na Ukrajinu se vazby prohlubují, z Indie se stal důležitý odběratel ruské ropy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stabilní přátelství budované desítky let. Tak nazývali své vztahy v těchto dnech ruský prezident Vladimir Putin a indický premiér Naréndra Módí. Během dvoudenní návštěvy Moskvy si politici vedle společného krmení koní a vřelých objetí slíbili prohloubení ekonomické i diplomatické spolupráce.

Indie si zajistila zejména další dodávky zlevněné ruské ropy, která do země ve velkém proudí už od začátku války na Ukrajině, kdy Západ na surovinu uvalil sankce. Pro Vladimira Putina na straně druhé jde o další příležitost ukázat, že si Moskva navzdory vedené válce nadále dokáže udržet cenné partnery.

Jenže obě země ke vztahu přistupují jiným tempem. Rusko na oživení starého přátelství spěchá. Indie je rozvážnější, protože kvůli svým sporům s Čínou nebo Pákistánem potřebuje i podporu Západu.

Indické nákupy ruské ropy rostou

Módí přijel do Moskvy poprvé od začátku invaze, naposledy se metropolí procházel před pěti lety. Ruskou invazi indická vláda otevřeně neodsoudila a jasným prohlášením ohledně konfliktu se vyhýbá.

Na pozadí války ostatně vztahy mezi Indií a Ruskem minimálně na papíře vzkvétají. Hodnota rusko-indického obchodu dosáhla za poslední rok téměř 65 miliard dolarů, především díky silné spolupráci v oblasti energetiky. Vývoz Indie do Ruska přitom činí pouhé čtyři miliardy dolarů.

Indické nákupy ropy, které se od roku 2021 zvýšily téměř dvacetkrát, tak pomáhají udržet ruskou ekonomiku oslabenou vlivem mezinárodních sankcí.

Indie má s Ruskem dlouhodobé politické a strategické vazby, které se datují do období studené války. Od té doby se nicméně její pozice změnila a nyní má jednu z nejrychleji rostoucích ekonomik na světě a v pozici nejlidnatější země světa už vystřídala Čínu. Pevné vazby s Ruskem si nicméně pragmaticky ponechává.

Na stabilitu svazku poukazuje i načasování cesty. Jde totiž o první zahraniční návštěvu Módího od jeho znovuzvolení do premiérského křesla minulý měsíc. Zpravidla přitom indický lídr míří nejdříve ke svým jihoasijským sousedům, všímá si list The Washington Post.

V přátelském duchu se neslo i vyjádření indického premiéra po setkání s Putinem. „Indie a Rusko kráčejí bok po boku a vlévají novou energii do globální prosperity. Jakákoli zmínka o Rusku připomene každému Indovi spojence, který s námi byl v dobrých i zlých časech jako důvěrný přítel Indie,“ řekl Módí.

Nejlidnatější země pak zůstává na ruském dovozu zčásti závislá i v oblasti obrany. Moskva byla dlouhou dobu pro Indii největším dodavatelem vojenského vybavení, obstarala zhruba 60 procent jejích dodávek.

V posledních letech nicméně podíl ruských zbraní klesá. Zčásti proto, že Moskva nyní velkou část výroby potřebuje pro sebe, ale také proto, že Nové Dillí začalo rozšiřovat portfolio vlastních zdrojů.

Foto: Kremlin.ru

Módí a Putin na projížďce elektrickým vozem.

Milostný trojúhelník s Čínou

Partnerství mezi Moskvou a Novým Dillím se začalo komplikovat kvůli ruskému prohlubování vztahů s hlavním indickým rivalem - Čínou. Miliardové velmoci se totiž přou o více než tři a půl tisíce kilometrů dlouhou hraniční linii, která se táhne Himalájemi.

K prvním větším střetům za poslední skoro půlstoletí došlo před čtyřmi lety a vyžádaly si život asi dvaceti indických vojáků. V Indii pak propukly protesty vyjadřující nevraživost vůči čínské vládě.

Peking má nicméně navrch nad Indií jak v oblasti obrany, tak i ekonomiky. HDP Číny v přepočtu na hlavu je pořád víc, než má čtyřikrát větší než Indie.

Mezinárodní ambice Indie

Premiér Naréndra Módí má v čím dál viditelnější snaze prosadit se na globální scéně poměrně volné ruce. Není až tak důležité, co říká, protože indickým voličům stačí vědět, že význam země roste, míní indolog Jiří Krejčík.

Čína přitom představuje pro Moskvu zásadního partnera, se kterým od začátku války posiluje vazby a získává od ní diplomatické i ekonomické záruky poté, co ji západní země odstřihly.

Na pozadí prohlášení obou zemí, které hlásají přátelství bez hranic, se nicméně ukazuje prohlubující se závislost Moskvy. Poslední týdny pak naznačují, že se z této pozice snaží vymanit. Důkazem může být třeba Putinova cesta do KLDR.

„Někteří analytici mají za to, že i to byl Putinův kalkul. Utužil pouto s Kim Čong-unem jednak, aby potrápil Spojené státy a jejich spojence, a jednak dal najevo frustraci čínskému vůdci Si Ťin-pchingovi, že nedělá více pro to, aby pomohl Rusku zvítězit na Ukrajině,“ okomentoval nedávné Putinovy zahraniční cesty sinolog David Gardáš.

Indie se přibližuje i Západu

Na straně druhé pak Rusko nerado vidí právě sbližování Indie se Západem, které je nyní nejvýraznější za poslední desetiletí. Indie, která potřebuje Spojené státy i Rusko, aby mohla čelit Číně, se pak neustále snaží vyvažovat své vztahy mezi Washingtonem a Moskvou.

Dillí se v posledních letech také pokouší rozšiřovat plejádu svých zahraničních dodavatelů vojenského vybavení a stále častěji nakupuje zbraně ze západních zemí, jako jsou Francie a USA. S těmito státy také usiluje o bezpečnostní dohody.

Spolu s USA, Austrálií a Japonskem uzavřela Indie neformální alianci, nazvanou Čtyřstranný bezpečnostní dialog, jejímž cílem je strategická spolupráce v oblasti Tichého a Indického oceánu.

Nynější návštěva indického premiéra v Moskvě se nicméně setkala s kritikou na Západě zejména kvůli svému načasování. Módímu uškodilo, že se s ruským diktátorem v Moskvě objímal ve stejný den, kdy ruské střely zničily dětskou nemocnici v Kyjevě a zabíjely desítky lidí po celé Ukrajině.

Fotky následků útoku na nemocnici Ochmatdyt v Kyjevě:

+8

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil na platformě X fotografie napadené dětské nemocnice v Kyjevě a moskevskou schůzku kritizoval. „Je obrovským zklamáním a zničující ranou pro mírové úsilí, že se vůdce největší demokracie na světě v takový den v Moskvě objímá s nejkrvavějším zločincem na světě,“ napsal.

Návštěva se navíc odehrává těsně před summitem NATO ve Washingtonu, kde bude válka na Ukrajině hlavním tématem. A přestože se tedy Dillí přimyká v poslední době blíže i Spojeným státům, neplánuje omezovat své vztahy s Moskvou.

„Bezpečnostní vztahy mezi Indií a USA jsou relativně nové, zatímco vztahy mezi Indií a Ruskem trvají již více než dvě generace. Indie nemá žádný důvod vzdávat se výhod plynoucích z těchto vztahů. Stejně tak Rusko,“ uzavírají autoři Rajan Menon a Eugene Rumer v analýze pro think tank Carnegie Endowment for International Peace.

Doporučované