Hlavní obsah

Kontroverzní duchovní plánuje přeměnit skotský ostrov v „islámský stát“

Foto: Shutterstock.com

Muslimský duchovní se na skotském ostrově hodlá připravovat na příchod mesiáše. Ilustrační fotografie

Kuvajtský šejk Jásat al-Habib plánuje vybudovat vlastní „islámský stát“. Ideálním místem by podle něj mohl být skotský ostrov Torsa, na kterém by chtěl se svými stoupenci vybudovat školu, nemocnici i mešitu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kontroverzní muslimský duchovní plánuje koupit neobydlený skotský ostrov a vytvořit z něj vlastní „islámský stát“. Šejk Jásir al-Habib a jeho stoupenci, kteří si říkají Svaz Mahdího služebníků, podle dostupných informací jednají o koupi ostrova Torsa v Argyllu a na pokrytí nákladů shromažďují více než 3,5 milionu liber, což je zhruba 105,1 milionu korun. Informuje o tom deník The Times.

Kuvajtský aktivista, který žije v Anglii již 20 let a vede výcvikové tábory ve vojenském stylu, doufá, že jeho organizace bude moci na kilometr dlouhém ostrově postavit vlastní školu, nemocnici a mešitu, kde hodlá praktikovat šaríu a připravovat se na příchod mesiáše.

V roce 2003 byl ve své vlasti uvězněn za podněcování sektářství poté, co napadl klíčové představitele sunnitského islámu. Po propuštění uprchl do Británie. V roce 2010 mu bylo odebráno kuvajtské občanství poté, co označil Aišu, manželku proroka Mohameda, za „nepřítele Boha“. Obecně je ale obviňován z rozdmýchávání nenávisti mezi šíitskými a sunnitskými muslimy v Británii a v arabském světě.

Šejk v jednom z videí vybízí své příznivce, aby mu pomohli vybrat cílovou částku 3,5 milionu liber, v přepočtu zhruba 105,1 milionu korun. Zároveň říká, že chce, aby muslimové „z celého světa“ dostali víza a mohli žít ve své nové „vlasti“. Al-Habib získává finanční prostředky i díky televiznímu kanálu Fadak TV, který již několik let provozuje z přestavěného kostelního sálu v Buckinghamshiru. Britští poslanci se v minulosti neúspěšně snažili jeho kanál zrušit.

Ostrov Torsa patří místní rodině a od sousedního většího ostrova Luing je oddělen úzkým průlivem. Nachází se tam pouze jeden dům, který slouží k prázdninovým pronájmům a od 70. let 20. století není trvale obydlen. „Jelikož je soukromá, je Torsa naprosto jedinečná. Je to poprvé, co se ostrov dostal na volný trh po 85 letech,“ uvádí realitní kancelář Savills, která nemovitost nabízí za více než 1,5 milionu liber, v přepočtu jde asi o 45 milionů korun.

Podle Savills zatím nedošlo k uzavření žádné dohody. „Skotské soukromé ostrovy se na trhu objevují jen zřídka. O Torsu je i nadále zájem z celého světa a zůstává k dispozici,“ sdělila mluvčí realitní kanceláře.

Některé obyvatele přilehlého ostrova Luing děsí, že o Torsu mají zájem členové kontroverzní muslimské organizace. „Přivítali bychom téměř kohokoli, ale tohle se nám nezdá vhodné,“ řekl jeden z tamních listu Mail on Sunday.

Sarah Zaaimi, zástupkyně ředitele pro komunikaci amerického think tanku Atlantic Council, zkoumala al-Habíba a uvedla, že cíle organizace jsou jasné. „Budou mít vlastní armádu, vlastní soudní systém, budou spravovat vlastní školy a nemocnice a lidé z celého světa se budou moci stěhovat do této vlasti,“ řekla.

Doporučované