Hlavní obsah

Konec „uctívání autoritářství“. Tchaj-wan odvolá stráž z Čankajškova památníku

Foto: Shutterstock.com

Čankajškův památník tvoří pamětní sál s bronzovou sochou.

Veřejnou stopu antikomunistického vůdce Čankajška redukuje Tchaj-wan již několik let. V pátek tamní ministerstvo kultury oznámilo, že vojenská čestná stráž se ze síně přesune na náměstí před ní.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tchaj-wan odvolá stráž z pamětní síně bývalého vůdce Čankajška, informuje agentura Reuters. Podle ministerstva kultury tak činí ve snaze „ukončit uctívání autoritářství“.

Čankajškův památník, kterým je pamětní síň s obří bronzovou sochou, je dominantou centrálního Tchaj-peje. Ministerstvo v pátek uvedlo, že stráž bude od pondělí přemístěna ze sálu na náměstí před ním.

Antikomunistický hrdina Čankajšek je dnes mnohými považován za tyrana, který věznil a zabíjel své politické oponenty. Na Tchaj-wan se se svou vládou Čínské republiky stáhl poté, co v roce 1949 prohrál občanskou válku s komunisty Mao Ce-tunga. V závěru života položil základy tchajwanského hospodářského zázraku. Když Čankajšek v roce 1975 zemřel, převzal vedení jeho syn, který zahájil kroky k větší politické otevřenosti.

Tchaj-wan se v posledních letech snaží o redukci Čankajškovy veřejné stopy. V roce 2006 například přejmenoval hlavní letiště ostrova z Čankajškova mezinárodního letiště na Mezinárodní letiště Tchao-jüan.

Související témata:
Antikomunismus

Doporučované