Hlavní obsah

Kolumbijský kongres schválil zákon, který zakáže býčí zápasy

Foto: Shutterstock.com

Proti býčím zápasům dlouhodobě protestovali ochránci práv zvířat. Ilustrační fotografie

Kolumbie se přiřadila k latinskoamerickým zemím, které zakazují pořádání býčích zápasů. Tamní kongres schválil zákon, který je od roku 2027 zapovídá. Nyní ho musí ještě podepsat kolumbijský prezident.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kolumbijský kongres schválil zákon, který od roku 2027 zakazuje býčí zápasy. Zákon musí ještě podepsat kolumbijský prezident Gustavo Petro. Podle serveru BBC se však jedná pouze o formalitu, protože sám zákaz býčích zápasů podpořil.

Schválení zákona prezident uvítal a na síti X napsal: „Ti, kteří se těší ze smrti zvířat, se nakonec budou těšit ze smrti lidských bytostí, stejně jako ti, kteří pálí knihy, nakonec pálí lidské bytosti.“

Proti zákonu protestovali odpůrci, kteří tvrdili, že připraví o živobytí nejen chovatele býků, ale také pouliční prodejce, kteří při zápasech prodávají své zboží. Návrh zákona proto umožní tříleté přechodné období, během něhož bude lidem, jejichž podnikání je spojeno s býčími zápasy, nabídnuta pomoc při hledání alternativních příjmů. Zákon dále stanoví, že býčí arény budou v budoucnu využívány pro kulturní a sportovní akce.

Zákaz býčích zápasů je podle BBC vyvrcholením hlasité kampaně ochránců práv zvířat, kteří dlouhodobě tvrdí, že jde o krutou praktiku. V Kolumbii ji zavedli v koloniálních dobách Španělé.

V některých zemích Latinské Ameriky, jako je Argentina, Kuba, Uruguay, Brazílie a Chile, je tato praktika už zakázána. Naopak v Ekvádoru, Mexiku, Peru či Venezuele jsou býčí zápasy stále povoleny. Mexiko je sice v roce 2022 zakázalo, ale zákaz byl v roce 2024 zrušen.

Doporučované