Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Kodaň jde proti proudu, turisty láká na odměny

Foto: Pixabay/ericmorasse

Ilustrační foto.

Mikkel Aarø-Hansen z turistického sdružení Wonderful Copenhagen tvrdí, že jejich cílem je, aby se cestování stalo udržitelnějším. Výhody získají ti, kteří se budou během návštěvy chovat ohleduplně k životnímu prostředí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Barcelona zakročila proti prázdninovým pronájmům. Benátky zavedly turistický poplatek pro jednodenní návštěvníky. Mallorca a Ibiza zase zpřísnily omezení na konzumaci alkoholu.

A ve výčtu by se dalo pokračovat, jelikož čím dál více evropských míst si v poslední době stěžuje na dopady masového turismu a zavádí restriktivní opatření namířená proti turistům.

Dánská Kodaň se mezitím rozhodla zvolit opačnou strategii. Místo zavádění poplatků, které turistům cestu komplikují, jim nabízí odměny – za to, že se budou během výletu chovat slušně a s respektem k tamním obyvatelům i životnímu prostředí.

Počínaje pondělím odstartoval v dánském hlavním městě testovací program CopenPay. Na základě něj si mohou turisté, kteří se zapojí do „zelených“ iniciativ města, přijít na nejrůznější výhody, píše deník The New York Times.

Ti, kteří si s sebou přivezou vlastní cestovní hrnek, dostanou například na vybraných místech kávu zdarma. Odměny jim náleží také za to, když k pohybu po městě a jeho okolí zvolí namísto auta kolo a vlak, případně se zapojí do zahradnických úklidových aktivit v tamním přístavu a parcích.

Oblíbená letoviska se bouří

ANALÝZA. Přeplněné pláže, tlačenice v ulicích, vyšponované ceny bydlení. Oblíbené destinace sužují příznaky bezbřehého turismu a místní už se proti přívalům návštěvníků bouří. Mnoho z nich si nemůže dovolit ve vlastním městě žít.

Za šetrný přístup k životnímu prostředí mohou získat volný vstup do muzea, koktejl ve střešním baru zdarma nebo možnost strávit více času v areálu umělých lyžařských sjezdovek, který vznikl na kodaňském předměstí na střeše spalovny odpadu.

„Proč nebýt odměněn?“

Podle loňského průzkumu londýnské skupiny Kantar zhruba 81 % spotřebitelů říká, že se chtějí chovat zodpovědněji k životnímu prostředí, jen 22 % z nich ale doopravdy změní své chování.

Tento nesoulad chce iniciativa CopenPay odstranit a na základě odměn návštěvníky přimět k větší udržitelnosti. „Všechna naše rozhodnutí mají dopad na životní prostředí, tak proč nedělat vědomá rozhodnutí, která jsou prospěšná pro nás všechny, a nebýt za ně odměněn?“ vzkázali podle deníku The Guardian organizátoři.

Mikkel Aarø-Hansen z turistického sdružení Wonderful Copenhagen tvrdí, že jejich cílem je, aby se cestování stalo udržitelnějším a aby byl cestovní ruch místo přítěže pro životní prostředí hybatelem pozitivní změny.

Podle Hansena může mít iniciativa kladný dopad také na často napjaté vztahy mezi místními a turisty.

Obyvatelé oblíbených destinací si v poslední době čím dál hlasitěji stěžují, že se pro ně kvůli nadměrnému turismu a vzestupu krátkodobých pronájmů, který se s tím pojí, stává bydlení ve městech nedostupným. Vadí jim také přeplněné ulice a pláže, hluk i škody, které po turistech zůstávají na historických i přírodních památkách.

O nadměrném turismu

Také letos zamířily na dovolenou –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nebo se na ni teprve chystají –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ stovky milionů lidí na celém světě. Po výpadku způsobeném covidovou pandemií je stále jasnější, že cestování je zpátky. Turismus se ale na mnoha populárních místech, na která se „chce podívat každý“, stává i problémem pro místní obyvatele a komunity. Jaké negativní dopady mohou mít naše dovolené? A co s tím dělat?

Mnoho místních má jediné přání: Aby se turisté vrátili domů, z čehož se mimochodem stal leitmotiv nedávných demonstrací, jenž zazněl i během protestů, které se minulou neděli odehrály v Barceloně.

Města, kde panuje nevraživost vůči turistům, by si podle Hansena mohla vzít z Kodaně příklad.

Související témata:
Dovolená v Dánsku

Doporučované