Hlavní obsah

Klimatičtí aktivisté přerušili v Německu provoz na letištích

Foto: Letzte Generation

Aktivisté z hnutí Poslední generace jsou známí svým protestním blokováním dopravy. Ilustrační fotografie.

aktualizováno •

Aktivisté z hnutí Poslední generace se přilepili k přistávací dráze na letišti. Není jasné, kdy se podaří provoz obnovit. Na dalších čtyřech letištích aktivisté pronikli do areálů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Letiště v Norimberku od brzkého rána přerušilo provoz kvůli protestu klimatických aktivistů z hnutí Poslední generace, kteří se přilepili k přistávací dráze. Klimatičtí aktivisté dnes ráno podle agentury DPA podnikli akce i na dalších letištích v Berlíně, Stuttgartu, Karlsruhe a Kolíně-Bonnu, která však omezení provozu neoznámila.

Podle stránek norimberského letiště je provoz přerušen od 5:42 a není jasné, kdy se ho podaří obnovit. Během dne tak cestující musí počítat se zpožděními.

Na dalších čtyřech letištích dvojice aktivistů pronikly do areálu. Měli na sobě oranžové vesty a transparenty. Podle hnutí tam blokují provoz. Letiště Kolín nad Rýnem-Bonn na sociální síti X uvedlo, že lety byly na nějakou dobu pozastaveny, zatímco policie řeší „neoprávněné osoby“. Od 7:25 by ale letadla měla opět létat.

Policie zasahovala i na berlínském letišti, kde se jí podařilo vyvést dva protestující, kteří se na letiště dostali přestřižením plotu. Letový provoz tak nebyl ovlivněn, sdělil policejní mluvčí agentuře Reuters.

Aktivisté z hnutí Poslední generace přerušili provoz na některých německých letištích včetně toho ve Frankfurtu nad Mohanem i v červenci. Aktivisté požadují rychlejší odklon od používání fosilních paliv a přísnější ekologické regulace. Již dříve hnutí uvedlo, že bude v této formě protestu pokračovat.

Doporučované