Hlavní obsah

KLDR znovu poslala na jih balony s odpadky, odpovídá na zakázaný K-pop

Foto: Shutterstock.com

Hranice mezi Severní a Jižní Korejí. Ilustrační fotografie.

Severní Korea znovu vyslala stovky balonů s odpadky na jih. Reagovala na jihokorejské balony s K-popem a seriály. Napětí roste, obě země na sebe vzájemně útočí propagandou.

Článek

Severní Korea opět vyslala stovky balonů s odpadky směrem ke svému jižnímu sousedovi. Reagovala tak na jihokorejské aktivisty, kteří poslali opačným směrem balonky s tisíci flashdisky se zakázaným K-popem a jihokorejskými seriály. Znovu se tak rozhořela mezistátní výměna názorů, píše zpravodajský web CNN.

Od soboty se na jihokorejské území dostalo asi 80 ze 330 vyslaných odpadkových balonů, podle údajů CNN jich od 28. května přistálo přibližně 1060. Pchjongjang jich ale hlásí mnohem víc – ke svému sousedovi vyslal celkem 3500 balonů s 15 tunami odpadu, uvedla státní agentura KCNA s odvoláním na náměstka severokorejského ministra obrany Kim Kang-ila.

Jihokorejská Rada národní bezpečnosti se v neděli mimořádně sešla, aby projednala reakce na poslední vlnu balonů. Odhlasovala, že Jižní Korea vrátí úder opětovným pouštěním protiseverokorejské propagandy, píše AP.

Sestra vůdce Kim Čong-una Kim Jo-čong v prohlášení, které přinesla agentura KCNA, uvedla, že obnovení vysílání z reproduktorů v Soulu je „předehrou k velmi nebezpečné situaci“. Zároveň označila nedávné aktivity Pchjongjangu v oblasti balonů za „legitimní“. Dodala, že balony byly „čistě reakcí“ na dlouholetou praxi Jižní Koreje, která posílala stejným způsobem protiseverokorejské letáky.

O vlivu raket z KLDR

Obrana proti některým raketám z KLDR bude pro Ukrajinu obtížná a v mnoha případech nejspíše nemožná.

Korejská válka skončila příměřím v roce 1953. Technicky jsou obě země stále ve válečném stavu a spor o balony trvá již desítky let.

Doporučované