Hlavní obsah

Kim se chystá změnit ústavu. Z Jihu se stane největší nepřítel

Foto: Alexander Khitrov, Shutterstock.com

Severokorejský diktátor Kim Čong-un.

Jižní a Severní Korea jsou od konce korejské války z let 1950–1953 formálně stále ve válečném stavu, protože spolu nikdy nepodepsaly mírovou smlouvu.

Článek

Severní Korea v říjnu svolá zasedání parlamentu, na kterém se bude projednávat změna ústavy. Severokorejský vůdce Kim Čong-un již dříve v projevu vyzval k revizi ústavy, která by definovala Jižní Koreu jako nepřátelský národ číslo jedna. Informuje o tom server japonské stanice NHK.

Kim také navrhuje, aby z ústavy byly vyřazeny některé pojmy, jako je mírové sjednocení. List Rodong Sinmun, který vydává vládnoucí Korejská strana práce, v pondělí napsal, že Nejvyšší lidové shromáždění se bude konat 7. října v hlavním městě Pchjongjangu. Na zasedání se bude probírat revize ústavy, ale také obchod s ostatními zeměmi a další záležitosti.

Shromáždění se koná jednou až dvakrát ročně a rozhoduje se na něm o státním rozpočtu, změnách zákonů a jmenování úředníků do státních orgánů. Naposledy se konalo v lednu. Právě tehdy Kim Čong-un vyzval k přijetí ústavních změn. Severní Korea následně upravila část textu své hymny a vypustila z ní slova zmiňující celý Korejský poloostrov.

Analýza

Napětí na Korejském poloostrově nepolevuje. Aféra s balony, obnovení jihokorejského vysílání do KLDR a varovné výstřely na hranicích vzbuzují otázku, kde má oplácení nepřátelských kroků strop.

Doporučované