Hlavní obsah

Pět jmen v kauze předčasné smrti herce Perryho. Vyšetřovatelé řekli, jak to bylo

Foto: Profimedia.cz

Úřady obvinily ze smrti Matthewa Perryho (napravo) několik osob. Mezi nimi i jeho osobního asistenta Kennetha Iwamasu - zde vlevo na snímku z února 2023.

aktualizováno •

Drogové impérium obchodující s celebritami, pokusy o zatajení informací i další předávkování. Vyšetřování úmrtí herce Matthewa Perryho odhalilo řadu znepokojivých zjištění a ukázalo na několik spoluviníků.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když herce Matthewa Perryho našli v říjnu loňského roku bez známek života ve vířivce, zdálo se, že mohlo jít jen o nešťastnou nehodu.

Téměř rok trvající vyšetřování ovšem odhalilo, že k smrti herce, který se proslavil zejména rolí Chandlera v kultovním seriálu Přátelé, došlo za mnohem komplikovanějších okolností.

Losangeleský soudní lékař v prosinci označil za příčinu Perryho smrti předávkování ketaminem. V hercově krvi se mělo najít množství látky, které zhruba odpovídá dávce užívající se při celkové anestezii během operace.

Vyšetřovatelé sice uvádí, že herec se za pomocí ketaminové terapie léčil s depresemi. Poslední sezení měl ovšem více než týden před úmrtím, látku, která se běžně v oběhu rozpouští do několika hodin, v těle už dávno mít neměl.

Kalifornští vyšetřovatelé ve čtvrtek oznámili, že v případu úmrtí Matthewa Perryho obvinili pět osob. Ve spisu uvedli, že hercův osobní asistent a jeden z jeho známých ve spolupráci s dvěma lékaři a drogovou dealerkou pro Perryho obstarali ketamin v hodnotě desítek tisíc dolarů. Navzdory tomu, že věděli o jeho dlouhodobém boji se závislostí na návykových látkách.

Ketamin

Ketamin je disociativní anestetikum, což znamená, že mozek po jeho užití v menší míře zpracovává podněty z okolí. Dostavují se charakteristické snové stavy, změněné vnímání a halucinace. 

Ketamin vykazuje pozitivní účinky při akutní medikaci u těžké depresivní poruchy, kdy se první zlepšení dostavují během několika hodin. 

V humánní a veterinární praxi je ketamin používán jako anestetikum.

Ve vyšších dávkách vede ke ztrátě vědomí, narušené motorice, vysokému tlaku a depresi.

(Zdroj: Roman Gabrhelík, Taneční drogy, Centrum adiktologie 1. LF UK)

„Ketaminová královna“

Jednačtyřicetiletá drogová dealerka Jasveen Sanghová je obviněná z toho, že Perrymu prodala ketamin, kterým se předávkoval. Vinu odmítá.

Dealerka, která sídlí v Hollywoodu, je podle policie známá tím, že obchoduje pouze se „špičkovými klienty a celebritami“.

V jejím domě, kterému se přezdívá „Sanghové skrýš“ a je de facto drogovým impériem, našli přes 80 lahviček ketaminu, 1,4 kilogramu tablet obsahujících metamfetamin, kokain a léky na předpis získané zřejmě podvodem. I samotní vyšetřovatelé pro ni použili přezdívku „ketaminová královna“.

Podle žalobců Sanghaová věděla, že ketamin z její distribuce může vést k úmrtí. Vyšetřovatelé zjistili, že drogy z její distribuční sítě už v minulosti způsobily předávkování s tragickým koncem.

Sanghaová v roce 2019 prodala ketamin Codymu McLaurymu, který několik hodin na to zemřel. Na Googlu si pak následně měla vyhledávat, zda „může být ketamin uveden jako příčina smrti“. Podle vyšetřovatelů čeká dealerku obvinění i v tomto případě.

„Vysíláme jasný signál,“ vzkázal Martin Estrada, kalifornský federální státní zástupce. „Pokud podnikáte v oblasti prodeje nebezpečných drog, budeme vás hnát k odpovědnosti za úmrtí, která způsobíte,“ dodal.

Kenneth Iwamasa

Devětapadesátiletý Kenneth Iwamasa, který byl dlouhá léta Perryho osobním asistentem, čelí obvinění ze spiknutí za účelem distribuce ketaminu.

Podle policie Iwamasa nakupoval pro svého zaměstnavatele drogy od dealerky Sanghové i doktora Salvadora Plasencii, který je do případu taktéž zapleten. Přiznal také, že hercovi opakovaně podával ketamin, aniž by k tomu měl potřebné lékařské vzdělání. Látku mu v den jeho úmrtí do těla vpravil hned třikrát.

Salvador Plasencia

Doktor Plasencia se měl v září 2023 dozvědět, že Perry má zájem obstarat si ketamin. Podle vyšetřovatelů se následně spojil s Markem Chavezem, který v minulosti vedl ketaminovou kliniku, aby drogu získal.

Plasencia měl údajně Perrymu a jeho asistentovi nelegálně prodat ketamin nejméně sedmkrát. Pokračovat v tom měl i potom, co se dozvěděl, že Perryho závislost se „vymyká kontrole“.

S doktorem Chavezem se prý přes textové zprávy domlouvali, kolik mají herci za ketamin účtovat. „Zajímalo by mě, kolik ten blbec zaplatí,“ citují vyšetřovatelé ve spisu. „Pojďme to zjistit.“ V další ze zpráv měl pak zmiňovat, že chce být Perryho primárním prodejcem drog.

Vyšetřovatelé tvrdí, že obvinění využili hercovy závislosti a ketamin mu prodávali vysoce nad cenou. Za lahvičky ketaminu, které stojí po jedné zhruba 12 dolarů, jim měl zaplatit okolo dvou tisíc dolarů. Z toho usuzují, že jim šlo hlavně o to, aby na Perrym vydělali a na jeho zdraví nedbali.

Odkaz Matthewa Perryho

„Přátelé“ byl sitcom ze světa bez starostí. I přes tragický osud herce Matthewa Perryho, představitele Chandlera, který včera zemřel ve svém domě v Los Angeles, je důležité neztrácet optimismus.

Kromě toho, že Perrymu ketamin prodal, čelí Plasencia také obvinění z toho, že herci aplikoval ketamin, aniž by následně kontroloval jeho účinky, i z toho, že asistenta Iwamasu naučil, jak látku herci podávat. Plasencia také údajně vyšetřovatelům poskytl zfalšované lékařské záznamy, které měly prokazovat, že Perryho skutečně léčil.

Jeden z případů, kdy Plasencia herci podal látku přímo u něj doma, vyústil v to, že Perry ztuhnul a zvýšil se mu krevní tlak. Lékař měl údajně Iwamasovi říci, že se to již nesmí opakovat. Herci ovšem doma i přesto zanechal několik lahviček ketaminu.

Stejně jako Sanghová i Plasencia vinu odmítá.

Mark Chavez

Čtyřiapadesátiletý Chavez, který řídil ketaminovou kliniku v San Diegu, čelí obvinění z toho, že návykovou látku prodával doktorovi Plasenciovi.

Chavez přiznal, že ketamin získával nelegální cestou. Část si obstaral přes svou bývalou kliniku, dopustil se také řady nepravdivých prohlášení a předložil falešný recept na jméno bývalé pacientky bez jejího vědomí.

+8

Erik Fleming

Erik Fleming čelí obvinění z toho, že spolupracoval s dealerkou Sanghovou. Podle vyšetřovatelů vyjednával s asistentem Iwamasou o ceně ketaminu a následně zprostředkoval jeho prodej.

Fleming se přiznal k tomu, že Iwamasovi poskytnul 50 lahviček ketaminu. Polovinu mu prodal zhruba čtyři dny před Perryho úmrtím.

Po tom, co se zpráva o hercově smrti objevila v médiích, mu měla přijít zpráva od Sanghové, ve které ho nabádá, aby „smazal všechny zprávy“. Fleming měl odpovědět: „Prosím, zavolejte… Mám další informace a chci se s vámi poradit. Jsem si na 90 % jistý, že jsou všichni chráněni. Nikdy jsem s [Perrym] nejednal, pouze s jeho asistentem. Takže asistent byl prostředníkem.“

Související témata:
Ketamin

Doporučované