Hlavní obsah

Keňské úřady sáhly po jedu. Chtějí vyhubit milion vran

Foto: Shutterstock.com

Loví divokou zvěř a útočí na drůbeží farmy. Přemnožení indických vran domácích je v Keni problémem. Ilustrační fotografie

Indická vrána domácí je považována za jednoho z nejinvazivnějších a nejničivějších ptáků na světě. Keňa se rozhodla proti nim bojovat pomocí jedu.

Článek

Keňské úřady oznámily plán likvidace milionu indických vran domácích, informuje BBC. Důvodem je silný negativní vliv invazivních ptáků na místní ekosystémy a obtěžování veřejnosti, zejména v keňské pobřežní oblasti. Vrány loví divokou zvěř, přepadávají turistické oblasti a útočí na drůbeží farmy.

Ve městech Watamu a Malindi začali pomocí jedu Starlicid likvidovat první vlnu ptáků. Cílem travičského plánu je zastavit šíření vran směrem k hlavnímu městu Nairobi.

„Loví původní živočichy, nejen ptáky, ale i savce a plazy, takže jejich dopad na biologickou rozmanitost je zničující,“ řekl BBC Jaap Gijsbertsen, nizozemský odborník na ptáky, který navštívil keňskou oblast Watamu. Ochránci přírody tvrdí, že vrány významně snížily počet drobného původního ptactva v regionu. Napadají jejich hnízda, ničí vejce a zabíjí mláďata.

„Jakmile populace místních ptáků klesá, začíná trpět i životní prostředí. Může dojít k nárůstu škůdců a hmyzu, kterým se tito ptáci živí,“ řekl Lennox Kirao, vědecký pracovník ochranářské skupiny A Rocha Kenya.

Kromě divokého ptactva ale vrány ohrožují i úrodu, hospodářská zvířata či kuřata. „Útočí na kuřata a žerou je jako šílené. Nejsou to normální ptáci, chovají se zběsile,“ říká Eunice Katana, obyvatelka vesnice Takaye v okrese Kilifi.

Vrány pocházejí z Indie a dalších částí Asie, často se šíří do jiných zemí na obchodních lodích. Do východní Afriky však byly pravděpodobně dovezeny kolem roku 1890 ve snaze vyřešit narůstající problém s odpadem na tehdy britském Zanzibarském souostroví. Odtud se rozšířily na pevninu a na pobřeží Keni – v přístavu Mombasa byly poprvé zaznamenány v roce 1947. Nárůst lidské populace a s ní spojený nárůst odpadu poskytl vránám dostatek stravy a vhodné prostředí pro rozmnožování. V oblasti nemají ani žádné přirozené predátory.

Související témata:

Doporučované