Hlavní obsah

Ke kampani Harrisové se přidali bývalí poradci Baracka Obamy

Foto: Kamala Harris/X.com

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová.

Do amerických prezidentských voleb zbývá méně než 100 dní. Harrisová si zatím do kampaně nevybrala kandidáta na viceprezidenta. Podle agentury AP povede pohovory s možnými kandidáty tento víkend.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do volební kampaně nynější viceprezidentky Kamaly Harrisové se připojili tři noví poradci, včetně špičkových stratégů, kteří vedli dvě vítězné prezidentské kampaně demokratického exprezidenta Baracka Obamy. Informuje o tom agentura Reuters s odkazem na anonymní zdroj.

Jako vedoucí poradce se k Harrisové připojil David Plouffe, který zastával stejný post po Obamově znovuzvolení v roce 2012. V roce 2008 byl manažerem jeho prezidentské kampaně.

Další posilou je Stephanie Cutterová, jež dříve působila jako ředitelka komunikace Obamova Bílého domu a také jako zástupkyně manažera kampaně. U Harrisové bude pracovat jako hlavní poradkyně pro strategickou komunikaci. Její firma má také smlouvu na produkci srpnového celostátního sjezdu Demokratické strany, podotýká agentura Reuters.

Poslední členové z Obamova bývalého týmu jsou Mitch Stewart a David Binder. Stewart nastoupí jako hlavní poradce pro státy s vyrovnanou voličskou podporou, přičemž se dříve podílel na obou prezidentských kampaních Baracka Obamy. Binderova náplň práce bude stejná jako při spolupráci s Obamou, povede výzkum veřejného mínění.

Všichni noví zaměstnanci budou podřízeni předsedkyni kampaně Jen O’Malley Dillonové, další bývalé pracovnici obou Obamových kampaní. Také řídila kampaň prezidenta Joea Bidena v roce 2020 a působila jako zástupkyně vedoucího štábu Bílého domu.

Do amerických prezidentských voleb zbývá méně než 100 dní. Kamala Harrisová získala už v pátek v rámci online hlasování dostatečný počet hlasů delegátů, který jí zajistí oficiální nominaci Demokratické strany na prezidentský úřad. Zatím si do kampaně nevybrala kandidáta na viceprezidenta. Podle zdrojů agentury AP povede pohovory s možnými kandidáty tento víkend.

Podle dvou osob obeznámených s výběrovým řízením Harrisové jsou na seznamu kandidátů guvernér Andy Beshear z Kentucky, J. B. Pritzker z Illinois, Josh Shapiro z Pensylvánie a Tim Walz z Minnesoty, dále senátor Mark Kelly z Arizony a ministr dopravy Pete Buttigieg.

Předpokládá se, že formální nominace Harrisové bude vyhlášena do 7. srpna, ačkoli sjezd strany, na němž Harirsová nominaci oficiálně přijme, má začít až 19. srpna, uvedla ČTK.

Doporučované