Hlavní obsah

Kdo je Trumpův viceprezident: mladý právník s válečnými zkušenostmi

Foto: Shutterstock.com

Senátor J. D. Vance.

Donald Trump si jako kandidát na amerického prezidenta vybral svého viceprezidenta. A rozhodl se pro mladého senátora za stát Ohio J. D. Vancea. Vystudovaný právník je také bývalým mariňákem, který sloužil v Iráku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý prezident Donald Trump v pondělí na síti Truth Social oznámil, že jeho kandidátem na viceprezidenta je senátor James David Vance, který o tuto funkci projevil již dříve zájem.

Před vstupem do vrcholné politiky byl však J. D. Vance kdysi jedním z Trumpových hlasitých odpůrců uvnitř Republikánské strany. Dříve ho označil za „amerického Hitlera“ nebo „kulturní heroin“, avšak v uplynulých letech výrazně obrátil a dnes patří mezi jednoho z exprezidentových věrných obhájců.

Devětatřicetiletý senátor pochází ze skromných poměrů, vyrůstal ve městě Middletown na jihozápadě Ohia. Své složité dětství, kdy jej vychovávali především prarodiče z matčiny strany, popsal v knížce Hillbilly Elegy z roku 2016, která jej proslavila v USA i v zahraničí.

Zároveň byla označována za jednu z knih, která vysvětlovala úspěch Trumpa v tehdejších prezidentských volbách. Vystudoval práva na prestižní univerzitě Yale a je bývalým mariňákem, který sloužil v Iráku.

Ve vrcholné politice je Vance poměrně nezkušený, neboť do Senátu byl poprvé zvolen v roce 2022 a předtím žádnou volenou funkci nezastával, připomněla ČTK. Po vstupu do Kongresu se ale stal otevřeným podporovatelem Trumpa a často hlasoval v souladu s jeho zájmy.

Například se na začátku letošního roku postavil proti návrhu zákona o pomoci Ukrajině a přijal Trumpovu kritiku poskytnutí větší pomoci. Podle stanice CNN si je také blízký s Donaldem Trumpem mladším. Podle zdroje televize CNN měl za Vancea na poslední chvíli lobbovat, a přesvědčit tak svého váhajícího otce.

Doporučované