Hlavní obsah

Kandidát na šéfa Interpolu byl obviněn z podílu na únosu podnikatelů

Foto: Shutterstock.com

Na Sadhuovy měl být vyvíjen nátlak ze strany únosců, a to včetně pana Nawy. Ilustrační snímek.

Mubita Nawa ze Zambie, který je na seznamu uchazečů o pozici šéfa Interpolu, byl obviněn z účasti na pokusu o vydírání z roku 2022. Nawu coby kandidáta podporují členské státy Africké unie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mubita Nawa, kandidát na příštího šéfa Interpolu, byl obviněn z účasti na únosu, zadržení, napadení a pokusu o vydírání dvou indických podnikatelů. Obviněním čelí ze strany právníků zastupujících tyto podnikatele, informuje web The Guardian. Nawa je jedním ze čtyř uchazečů o tuto funkci a podporují jej členské státy Africké unie. Vítězný kandidát by měl být oznámen v nejbližší době.

Vinod a Uddit Sadhuovi podle svých právníků tvrdí, že byli uneseni v roce 2022. Interpolu napsali, že obvinění vznesená proti Mubitovi Nawovi - zástupci policejního komisaře v Zambii – jej činí „zjevně nevhodným“ pro funkci generálního tajemníka organizace. V dopise, který jménem rodiny Sadhuových zaslala Interpolu britská advokátní kancelář Leverets Group, se uvádí, že její klienti mají „pádné důvody se domnívat, že pan Nawa hrál klíčovou roli ve spiknutí, které vedlo k únosu, zadržení a pokusu o vydírání“ v září 2022. Tehdy byl Nawa zástupcem ředitele odboru pro vyšetřování trestných činů v Zambii.

V prohlášení se uvádí, že Sadhuové byli „přepadeni útočníky, kteří se vydávali za policisty s patřičným oprávněním, a naloženi do neoznačené dodávky, načež byli odvezeni do soukromé rezidence v Lusace, kde byli podrobeni výhrůžkám a nátlaku, než se jednomu ze zajatců podařilo spustit poplach použitím skrytého mobilního telefonu“. Poté byli převezeni na policejní stanici, kde byli údajně nadále terčem výhrůžek a nátlaku ze strany nových únosců, útočníků a vyděračů, včetně pana Nawy.

Sadhuové vlastní společnost Sun Pharmaceuticals, které nejvyšší soud v Zambii přiznal přibližně 117 milionů švýcarských franků, v přepočtu více než tři miliardy korun, jako přeplatek na půjčce od Development Bank of Zambia. Platba, za kterou nese odpovědnost zambijská vláda, dosud nebyla provedena.V dopise se uvádí, že od vynesení rozsudku byl na Sadhuovy vyvíjen „extrémní a nezákonný nátlak“, aby se vzdali platby ze strany osob blízkých zambijskému státu, „jako je pan Nawa a jeho společníci“.

Zambijská policie ve svém prohlášení uvedla: „Tato obvinění jsou zcela nepodložená a jejich cílem je pošpinit obraz pana Mubity Nawy před nadcházejícími volbami generálního tajemníka Interpolu“. Dále sdělila, že Sadhuovi jsou podezřelí z vyšetřování spáchání podvodu, kterého se měli dopustit údajnou změnou struktury akcií společnosti Sun Pharmaceuticals.

Mluvčí Sadhuových však reagoval, že na rodinu ani na jejich právníky nebyl vydán žádný zatykač. Jak dodal, soudy zamítly obvinění vznesená proti Sadhuovým a zambijské ministerstvo spravedlnosti uznalo, že dluží společnosti Sun Pharma 117 milionů švýcarských franků.

Související témata:

Doporučované