Hlavní obsah

Kanada označila íránské revoluční gardy za teroristickou organizaci

Foto: tanitost, Shutterstock.com

Íránské protesty proti íránskému islámskému režimu. Ilustrační fotografie.

Kanada zařadila íránské revoluční gardy na seznam teroristických organizací. Formálně to bude znamenat, že tisíce vysokých íránských vládních úředníků, včetně nejvyšších představitelů gard, budou mít vstup do Kanady zcela zakázán.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po letech nátlaku opozičních zákonodárců a některých členů íránské diaspory zařadila Kanada Islámské revoluční gardy (IRGC) na seznam teroristických organizací, píše britský web BBC.

Ministr pro veřejnou bezpečnost Dominic LeBlanc toto rozhodnutí oznámil ve středu a označil ho za „významný krok v boji proti globálnímu terorismu“. Na tiskové konferenci LeBlanc uvedl, že opatření „vysílá silný signál, že Kanada využije k boji proti teroristické entitě IRGC všechny nástroje, které má k dispozici“.

„Íránský režim soustavně projevuje neúctu k lidským právům jak v Íránu, tak mimo něj a rovněž ochotu destabilizovat mezinárodní řád založený na pravidlech,“ dodal LeBlanc.

Formálně to bude znamenat, že tisíce vysokých íránských vládních úředníků, včetně nejvyšších představitelů IRGC, budou mít vstup do Kanady zcela zakázán. Zřejmě také dojde k vyhoštění některých současných íránských vládních úředníků, kteří se v Kanadě momentálně nacházejí.

Kanadská ministryně zahraničních věcí Mélanie Jolyová rovněž varovala, že by po tomto oznámení mohlo hrozit zadržení Kanaďanům, kteří se nacházejí v Íránu. „Můj vzkaz je jasný. Pro ty, kteří jsou nyní v Íránu, je čas vrátit se domů. A pro ty, kteří se do Íránu chystají, nejezděte,“ řekla.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Násir Kanání, kterého citovala íránská tisková agentura Fars, jednání Kanady odsoudil a označil to za „nerozumné a nekonvenční“. „Akce Kanady nebude mít žádný vliv na legitimní a odstrašující sílu revolučních gard,“ uvedl.

IRGC jsou v Íránu významnou vojenskou, politickou a ekonomickou silou, která má úzké vazby na nejvyššího vůdce ajatolláha Alího Chameneího. Gardy byly vytvořeny po islámské revoluci v roce 1979. Odhaduje se, že mají více než 190 000 aktivních členů s vlastními pozemními silami, námořnictvem a letectvem.

Kanada se svým rozhodnutím přidává ke Spojeným státům, které revoluční gardy zařadily mezi teroristické skupiny v roce 2019. Tehdejší prezident Donald Trump to zdůvodnil tím, že jsou „hlavním prostředkem íránské vlády k řízení a uskutečňování světových teroristických akcí“.

Doporučované