Hlavní obsah

Video: Kalifornii ničí požár. Rychle se šíří a vyhání lidi z jejich domů

Bez komentáře: V kalifornském San Bernardinu vypukl požár, který si vynutil evakuaci místních komunit. Video: AP

aktualizováno •

Požár, který vypukl v úterý odpoledne v San Bernardinu, si vynutil evakuaci. V oblasti působí 200 hasičů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V kalifornském San Bernardinu vypukl požár, který si vynutil evakuaci místních komunit. Požár úřady nazvaly Edgehill. Informoval o tom web The Guardian.

Eric Sherwin, mluvčí hasičského sboru, sdělil zpravodajské stanici KTLA, že k požáru bylo nasazeno více než 200 hasičů. „Little Mountain je komunita, která je na požáry zvyklá,“ řekl Sherwin. „Zdejší obyvatelé jsou si vědomi požáru a hrozby, která v této komunitě existuje. Když sem přijížděly hasičské stroje, lidé se z této oblasti již evakuovali.“

Zpravodajské agentury sdílely video, na kterém byly vidět domy spálené na prach, jak se oheň šířil. V pondělí večer hasiči oznámili, že požár byl zatím zlikvidován pouze z 25 procent. Jak uvedl web San Bernardino Sun, na střední škole Cajon High School bylo zřízeno evakuační centrum.

Bližší informace o tom, jak požár vznikl, zatím nejsou k dispozici. V souvislosti s požárem policie v pondělí večer zadržela jednu podezřelou osobu, kterou však později propustila, uvedl seržant policie San Bernardino Christopher Gray.

Na severu americké Kalifornie se dále šíří lesní požár nazvaný Park Fire. Živel, z jehož založení policie podezřívá muže, který do příkopu stlačil hořící auto, v sobotu ničil každou hodinu plochu o velikosti 20 kilometrů čtverečních. Podle kalifornských hasičů spálil 1416 čtverečních kilometrů převážně neobydleného území, ačkoliv nejméně stovka domů ohni padla za oběť. Park Fire je pod kontrolou asi z deseti procent.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom pro okresy Butte a Tehama severně od hlavního města Sacramenta vyhlásil nouzový stav. Park Fire je podle hasičů zatím sedmým největším v historii státu.

Doporučované