Hlavní obsah

Kadyrovští bojovníci to v Rusku schytávají. U Kurska prý utíkali z boje

Bez komentáře: Záběry zajatých vojáků, včetně Čečenců, zveřejněné ukrajinskou stranou.Video: telegram/hochu_zhyt

Zatímco jejich velení se chlubí vojenskými úspěchy, ruští vojenští blogeři tvrdí, že čečenské speciální jednotky se v napadané Kurské oblasti moc neukázaly. Naopak.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čečenské síly zvláštního určení Achmat, které jsou rozmístěné v Kurské oblasti, čelí kritice ze strany ruských proválečných blogerů. Bojovníky čečenského vůdce Ramzana Kadyrova viní z neposlušnosti, dezerce a spolupráce s ukrajinskou armádou, píše ruský exilový server The Moscow Times (MT).

Oproti tomu velitel Achmatu generálmajor Apti Alaudinov se v neděli na svém účtu na sociální síti Telegram pochlubil působivými úspěchy svých bojovníků v Kursku.

Kadyrovci měli například zničit ukrajinskou vojenskou kolonu s dodávkami munice. „Naši vojáci ukořistili zbraně a různé vybavení používané NATO. Nemám žádné pochybnosti o bojových schopnostech a efektivitě našich vojenských jednotek,“ napsal Kadyrov.

Jednotlivá tvrzení válčících stran nelze nezávisle ověřit. Výroky čečenského vedení ale zpochybňují právě ruští vojenští blogeři, kteří v některých případech disponují neoficiálními, ale poměrně spolehlivými informacemi například od vojáků z fronty.

„Jen v okrese Korenovo bylo zraněno nejméně 15 bojovníků jednotek Achmat… Všichni utekli během prvních úderů a ukrajinské ozbrojené síly postupovaly hlouběji do okresu,“ citují MT telegramový účet VCHK-OGPU napojený na ruské zpravodajské služby.

Rozsah ukrajinské ofenzivy

Mapy ukrajinského postupu Kurskou oblastí zpracované na základě údajů amerického Institutu pro studium války (ISW) na rozdíl od dalších regionů ukazují maximalistické pojetí ukrajinského postupu. To znamená, že Kyjev pravděpodobně nekontroluje všechna vyznačená území, pouze se tam podle dostupných důkazů dostali jeho vojáci. Linie na mapách je proto třeba brát s rezervou.

Jak postupuje ukrajinská ofenziva.Video: ISW, Seznam Zprávy

Další ruský proválečný bloger Jurij Kotěnok uvedl, že první nápor přeshraničního útoku nesli hlavně ruští branci, zatímco Kadyrovovy „tiktokové prapory se nedostaly do ukrajinského zajetí, protože stály stranou“.

Podle ukrajinského ministerstva obrany bylo několik příslušníků Kadyrovových sil po útoku vzato do zajetí, což je v rozporu s tvrzeními některých proválečných blogerů.

„Tito Kadyrovci byli zajati daleko od hranic. Tvrdili, že se snažili utéct, aby se vyhnuli zajetí, protože Ramzan Kadyrov jednou řekl, že bojovníci Achmatu se nikdy nevzdávají,“ uvedl projekt ukrajinské rozvědky Chci žít, který pomáhá ruským vojákům, kteří odmítají bojovat na straně agresora.

Čečenský velitel Alaudinov v úterý tvrzení o zajetí jeho jednotek odmítl. Podle něj dopadení Čečenci patřili k jiným jednotkám, píše ruský nezávislý server Novaja gazeta.

„Čečenec, který se nechá zajmout, už není jedním z Kadyrovových mužů, protože pro Čečence není nic ostudnějšího než být zajat,“ dodal ke zveřejněnému videu.

Jak Ukrajina tajila plány útoku na Kursk

Ukrajina plán útoku na ruskou Kurskou oblast podle dostupných informací nesdílela ani s Američany. Dlouho to byl naopak Kyjev, který varoval před hrozbou ruského útoku v těchto místech, což mu pak pomohlo „skrýt“ přesuny jednotek.

Čečenský právník a aktivista za lidská práva Abubakar Jangulbajev řekl, že věří, že ostrá kritika Kadyrovových sil ruskými proválečnými blogery je v této situaci „objektivně správná“. Proválečný bloger píšící pod pseudonymem Alex Parker zašel ještě dál a obvinil Čečence z uzavření „paktu o neútočení“ s ukrajinskou armádou.

„Jednotky Achmat velmi dobře věděly, kdy a kde Ukrajinci zaútočí, a nechaly je projít,“ řekl Parker. Podle něj pakt dojednal čečenský voják, který na začátku ruské invaze bojoval na straně Ukrajiny, ale pak přešel zpět ke Kadyrovovi.

Jangulbajev těmto tvrzením nevěří, jak uvedl pro MT.

„Myslím, že tato tvrzení pomáhají vytvořit obrázek, že ukrajinská armáda nedokáže porazit Rusko, aniž by se zapojila do korupce… Nemohou jen tak připustit, že to byla brilantní práce ukrajinské armády,“ dodal k údajné spolupráci mezi Čečenci a Ukrajinci.

Doporučované