Hlavní obsah

K útoku na Izrael může dojít během týdne, hlásí Bílý dům

Foto: Andrea Izzotti, Shutterstock.com

Spojené státy jsou připraveny na to, že by Írán či jeho spojenci na Blízkém východě mohli na Izrael zaútočit již tento týden.

Izrael se připravuje na možný útok Íránu. Podle některých médií by k němu mohlo dojít během příštích 24 hodin. Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost řekl, že USA v posledních dnech posílily vojenskou přítomnost v regionu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Spojené státy jsou připraveny na možnost, že Írán či jeho spojenci by mohli už tento týden zaútočit na Izrael, uvedl v pondělí podle agentury Reuters mluvčí Bílého domu. Aktuální situaci mezitím vyhodnotil generální štáb izraelské armády, který schválil bojové plány pro jednotlivé fronty, informoval server The Times of Israel (ToI) s odvoláním na vyjádření armády.

Izrael se připravuje na možný přímý útok Íránu a jeho spojence Hizballáhu v odvetě za zabití vedoucích představitelů tohoto libanonského ozbrojeného hnutí a palestinské teroristické organizace Hamás na konci července. Úder by podle spekulací některých médií a reportérů mohl přijít už během příštích 24 hodin.

Spojené státy jsou připraveny na to, že by Írán či jeho spojenci na Blízkém východě mohli podniknout „významné útoky“ již tento týden, řekl dnes novinářům mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. Dodal, že USA v posledních dnech posílily svou vojenskou přítomnost v regionu a že Washington sdílí obavy Izraele z možného přímého íránského útoku.

Írán slíbil Izraeli tvrdou odvetu za výbuch, který 31. července v Teheránu zabil vůdce politického křídla Hamásu Ismáíla Haníju, jenž se den předtím zúčastnil inaugurace nového íránského prezidenta. Hamás i Írán tento pravděpodobný atentát připisují Izraeli, ten se k odpovědnosti nepřihlásil, ale ani ji nepopřel.

Izraelská armáda dnes uvedla, že trvá vysoká pohotovost a vyhodnocují se možné způsoby obrany i útoku. Na schůzi generálního štábu byli přítomni mimo jiné šéfové zpravodajských a operačních ředitelství, šéf severního velitelství, šéf letectva a další vysocí důstojníci, dodala armáda ve stručném prohlášení.

Související témata:

Doporučované