Hlavní obsah

K jihovýchodnímu Karibiku se blíží hurikán Beryl, úřady varují obyvatele

Foto: lavizzara, Shutterstock.com

Hurikán u pobřeží Floridy, ilustrační fotografie.

Beryl se stal prvním hurikánem čtvrtého stupně, který se v Atlantiku utvořil tak brzy v roce. Provází ho vítr o rychlosti až 215 kilometrů za hodinu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

K jihovýchodnímu Karibiku se blíží hurikán Beryl, který ještě v pondělí podle předpovědí zasáhne Návětrné ostrovy. Ze čtvrtého nejsilnějšího stupně na pětibodové škále krátce zeslábl na třetí stupeň, pak ale znovu zesílil a na čtvrtý stupeň se vrátil. Výstrahu kvůli živlu vydaly Barbados, Svatá Lucie, Grenada, Tobago a Svatý Vincent a Grenadiny. Nyní se hurikán nachází asi 125 kilometrů východně od Grenady a provází ho vítr o rychlosti až 215 kilometrů za hodinu. Informuje o tom agentura AP.

„Jde o velmi nebezpečnou situaci,“ varovalo americké Národní středisko pro hurikány (NHC) v Miami. Doplnilo, že hurikán Beryl bude provázet velmi silný vítr a vlnobití.

Brzy ráno se hurikán Beryl nacházel asi 175 kilometrů jihovýchodně od Barbadosu, provázel ho vítr o rychlosti až 195 kilometrů za hodinu a přesouval se na západ rychlostí 31 kilometrů za hodinu. V neděli zesílil na čtvrtý stupeň, pak mírně zeslábl na třetí stupeň, ale dnes opět zesílil. Předpovědi naznačují, že se jeho síla bude nadále měnit.

Martinik a Trinidad vydaly varování před tropickou bouří. Podobná výstraha platí též pro Dominikánskou republiku a celé jižní pobřeží Haiti. V průběhu dne se hurikán podle předpovědí dostane na vzdálenost zhruba 120 kilometrů od jižního pobřeží Barbadosu, načež bude postupovat na západ směrem k Jamajce. Podle předpovědí by měl v polovině týdne zeslábnout, ale i nadále zůstat hurikánem, směřovat přitom bude k Mexiku.

Beryl se nejprve stal teprve třetím hurikánem třetí kategorie, který byl dosud v Atlantském oceánu zaznamenán v červnu. Předtím se tak stalo jen v letech 1957 a 1966. Když poté zesílil, stal se prvním hurikánem čtvrtého stupně, který se v Atlantiku utvořil tak brzy v roce.

Doporučované