Hlavní obsah

„Jsme dotčeni toxickou politikou,“ píší americká média po atentátu

Foto: Profimedia.cz

Atentát na Dolanda Trumpa Američanům připomíná historické stigma a zároveň vyjevuje i velmi aktuální výzvu pro celou společnost, shodují se komentátoři.

Atentát na Donalda Trumpa podle komentátorů potvrdil, že Spojené státy jsou ve společenské krizi. Ze všech stran zní odsouzení násilí a výzvy k uklidnění. Objevují se i obavy z toho, co bude dál.

Článek

Bývalý prezident USA Donald Trump z pokusu o atentát na předvolebním mítinku ve městě Butler vyvázl se zraněním ucha. Jeden účastník setkání ale nepřežil a další dva lidé jsou kriticky zranění. Zatímco motiv útočníka a řada dalších aspektů zůstává neznámých, jedno je podle amerických komentátorů jisté. Atentát znamená ránu pro celé Spojené státy a potvrzuje, že americká společnost zažívá krizi.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ze všech stran zaznívají výroky odsuzující násilí a výzvy k solidaritě. Cítit jsou ale i obavy z toho, jak na násilný čin rozdělená americká společnost zareaguje.

„Amerika je mnohem víc rozzlobená a mnohem násilnější, než byla v roce 1981. Nevím, jestli to tato událost nějak zmírní,“ napsala v komentáři pro deník The New York Times (NYT) Patti Davisová, dcera bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana, který byl 30. března 1981 postřelen atentátníkem.

„Toužím o Americe, která se ovinula kolem mé rodiny poté, co byl můj otec postřelen. Modlím se, abychom ji v sobě dokázali znovu najít,“ dodala mimo jiné 71letá herečka a spisovatelka.

Tato její myšlenka není osamocená. Nad špatným stavem nálad v americké společnosti a možném dopadu atentátu na jejich další vývoj se v komentářích pokoušejících se o pojmenování významu historické události zamýšlí řada dalších autorů a autorek.

Například podle reportéra CNN pro Bílý dům Stephena Collinsona atentát otevírá novou „temnou kapitolu prokletého amerického příběhu politického násilí“ a „otřásá národem“, který se už před střelbou v Butleru „hluboce odcizil“ a nacházel se v „nejnapjatějším období moderní historie“.

Ta od atentátu na Reagana před víc jak 40 lety (od té doby americké tajné služby začaly poskytovat ochranu i prezidentským kandidátům) nic srovnatelného nezažila. Podle amerického korespondenta BBC Anthonyho Zurchera nicméně atentát na Trumpa „roztříštil dekády budovanou iluzi bezpečnosti v americké politice“.

Že byl tento pocit bezpečnosti iluzorní, vyzdvihují i další autoři a média a vyjmenovávají řadu násilných incidentů spojených s americkou politikou z posledních let, jako například útok davu na Kapitol v roce 2021, nebo napadení kladivem manžela demokratické političky Nancy Pelosiové o rok později.

Na to, že atentát přichází v době hlubokého rozdělení Ameriky, upozorňuje i text Wall Street Journalu (WSJ), který vedle jiného připomíná, že na rozdělenost a nenávist ve společnosti už dlouho ukazují i výsledky průzkumů veřejného mínění.

Jednou z akutních otázek teď podle WSJ je, jak k těmto náladám přispívají samotní politici a jestli teď podniknou kroky k tomu, aby tyto rozbouřené vody uklidnily.

„Řada politiků už prohlásila, že pro násilí tady není místo. Měli by ale říct i to, že není místo pro zneužívání cizího násilí k podnícení ještě většího rozdělení,“ přidal podobnou výzvu například i ve vlastním komentáři David Firestone z NYT.

Článek Washington Postu (WP) podepsaný redakční radou vyzývá Američany, aby atentát vzali jako příležitost k zamyšlení se nad sebou a k potlačení nenávisti.

„Všichni jsme dotčení toxickou politikou - bez ohledu na to, čemu věříme, nebo kde se nacházíme na ideologickém spektru. Může být tato chvíle momentem, kdy se zastavíme a objevíme lepší verzi nás samých?“ stojí mimo jiné v článku, který končí otázkou: „Američané, jací chceme být?“

Podobný vzkaz poslala i redakce NYT. Ta útok označuje za tragédii, která „nemůže být považována za výjimečnou“, protože násilí „infikuje americký politický život“ už dlouho. „Výzvou pro Američany teď je, aby se podařilo předejít tomu, že se tento moment stane začátkem ještě větší tragédie,“ vzkazují autoři.

Doporučované