Hlavní obsah

Biden omylem označil Zelenského za Putina. Pak potvrdil, že z voleb neodstoupí

Foto: @POTUS/ účet X amerického prezidenta Joea Bidena

Americký prezident Joe Biden. Snímek z 10. července 2024.

Americký prezident Joe Biden vystoupil ve čtvrtek večer poprvé v přímém přenosu od debaklu v první prezidentské debatě z konce června. Novináře ujistil, že z boje o prezidentský post neodstoupí.

Článek

O tom, jak bude vypadat sólová tisková konference amerického prezidenta Joea Bidena po konci summitu NATO, spekulovala americká média několik posledních dnů.

Hlavní otázkou bylo, zda se Bidenovi podaří umlčet ty demokraty, kteří na něj apelují, aby kvůli vysokému věku odstoupil z boje o prezidentský post, nebo svým chabým výkonem jejich hlasy, aby kandidaturu ukončil, ještě posílí.

Hlavní téma: Bidenovo zdraví

Na zaplněnou tiskovou konferenci ve Washingtonu dorazil prezident Biden s hodinovým zpožděním. Úvodní desetiminutový proslov věnoval oslavě aliance NATO nebo vyzdvihoval schopnost Ukrajiny bránit se proti ruskému agresorovi. „Když napadnou jednoho z nás, napadnou nás všechny,“ řekl například.

Následně prezident otevřel prostor pro otázky novinářů, na které dohromady odpovídal kolem hodiny a soustředily se na jedno hlavní téma. Zda je Biden způsobilý se zhostit prezidentského postu na další čtyři roky navzdory svému vysokému věku a s ohledem na fiasko, které předvedl na první prezidentské debatě proti Donaldu Trumpovi. Tématu jsme se věnovali v textu zde.

Kdo by mohl nahradit Bidena?

Kandidovat, či nekandidovat? Před Joem Bidenem po čtvrteční debatě leží jedna z důležitých otázek jeho politické kariéry. Americká média již mezitím spekulují o tom, kdo by se Trumpovi postavil místo něj.

Bidenova odpověď zněla jasně. Přestože přibývá demokratů, kteří volají po tom, aby z prezidentského souboje odstoupil, má jasno. „Jsem ten nejkvalifikovanější člověk…Porazil jsem ho (Donalda Trumpa) jednou, porazím ho znovu,“ řekl několikrát.

Biden také několikrát zopakoval, že „má stále práci, ve které musí pokračovat“. Na otázku, proč kandidoval v prezidentských volbách i podruhé, když před prvními volbami v roce 2020 tvrdil, že bude jen přechodný kandidát, který následně uvolní cestu někomu jinému, odpověděl, že se situace ve světě zásadně změnila a „nebyla natolik vážná“.

Americký prezident se také vyjádřil k čtvrtečnímu incidentu, který mezitím obletěl sociální sítě, kdy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského označil omylem za Putina během společné akce při summitu NATO.

„A nyní chci předat slovo prezidentovi Ukrajiny, který má stejně odvahy jako odhodlanosti. Dámy a pánové, prezident Putin,“ řekl Biden a odcházel od řečnického pultíku. Vzápětí se však vrátil a korigoval svůj omyl.

„Prezident Putin, vy porazíte prezidenta Putina, prezidente Zelenskyj. Tolik se soustředím na porážku Putina,“ omlouval své přeřeknutí Biden.

„Já jsem lepší,“ reagoval s úsměvem Zelenskyj.

„Sakramentsky lepší,“ dodal Biden. V sále však jeho omyl vyvolal rozpačité reakce.

Když mu novinář situaci připomněl, Biden se zasmál, zdůraznil, že se opravil, a konverzaci stočil k jinému tématu. Světová média si také všimla, že na této tiskové konferenci zaměnil Biden jméno viceprezidentky Kamaly Harrisové za „viceprezidenta Trumpa“.

Na otázku, zda bude schopný fungovat a například vyjednávat i v následujících letech, Biden nevyjádřil nejmenší pochyby, že by tomu tak nebylo. Opět také odpověděl, že nepotřebuje podstupovat kognitivní testy, protože je v této práci testován každý den.

Biden také zodpověděl několik otázek týkajících se zahraniční politiky a problémů USA v boji s Čínou a Ruskem nebo ohledně války mezi Izraelem a hnutím Hamás.

Pokračování v kampani

Bidenova sólová tisková konference se odehrála v době, kdy nadále sílí tlak na jeho konec kandidatury.

Aby z prezidentských voleb odstoupil, vyzvalo Bidena již přes deset demokratů ve Sněmovně reprezentantů. Podobné hlasy přichází i ze Senátu.

Biden ale v kampani nadále pokračuje. Podle agentury AP se vrátí v pátek do volební kampaně v Michiganu a v pondělí poskytne rozhovor americké stanici NBC.

Doporučované