Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Jihokorejský prezident bude v NATO řešit nebezpečné vztahy Ruska s KLDR

Foto: Gints Ivuskans, Shutterstock.com

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol se chystá na summit NATO.

Podle jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola představují pevnější vazby Ruska a Jižní Koreje hrozbu pro Evropu. I proto se zúčastní summitu NATO. Sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong mezitím Juna obvinila z eskalace napětí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol chce na summitu s vedoucími představiteli Severoatlantické aliance řešit prohlubující se vztahy Ruska se Severní Korejí (KLDR). Podle Juna jsou obě země hrozbou pro Evropu, píše agentura Reuters.

„Vojenská spolupráce Ruska se Severní Korejí představuje jasnou hrozbu a vážnou výzvu pro mír a bezpečnost na Korejském poloostrově i v Evropě,“ prohlásil Jun předtím, než odletěl do Washingtonu na summit.

Prezident avizoval, že se jeho země rozhodne o poskytnutí zbraní Ukrajině na základě toho, jak dopadne nový vojenský pakt mezi Moskvou a Pchjongjangem. Vztahy mezi Jižní Korejí a Ruskem se zhoršily poté, co KLDR začala Moskvě dodávat balistické rakety a děla, jež Rusko využívá během ostřelování Ukrajiny. Obě země dodávky popírají.

Rusko, které je stálým členem Rady bezpečnosti OSN, do roku 2017 schvalovalo rezoluce se sankcemi proti KLDR. Ruský prezident Vladimir Putin ale v posledních letech obrátil a se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem se už několikrát sešel. Jižní Koreu pak šéf Kremlu označil za „nejpřátelštější mezi nepřátelskými zeměmi“ a pohrozil, že by byla velká chyba, kdyby země začala dodávat zbraně Ukrajině.

Vztahy mezi zeměmi, které na Korejském poloostrově dělí 38. rovnoběžka, jsou čím dál napjatější. Jihokorejští aktivisté vyslali ke svým sousedům balony s protiseverokorejskými letáky, KLDR odpověděla balony naplněnými odpadky a výkaly.

Obávaná sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong obvinila jihokorejského prezidenta z vyvolávání napětí, kterým se prý Jun snaží odvést pozornost od domácích problémů. Odvolala se přitom na internetovou petici vyzývající k Junovu odvolání, která obsahuje více než milion podpisů.

Soulské ministerstvo pro sjednocení, zabývající se mezikorejskými záležitostmi, vyjádřilo nad výroky odsuzujícími Juna politování. „Severokorejský režim, který zavírá oči nad živobytím lidí a potlačuje základní lidská práva, by se měl nad sebou zamyslet,“ uvedl na brífinku mluvčí ministerstva Ku Byoung-sam.

Doporučované