Hlavní obsah

Jen fantazie, říká právník o plánech mladíka zaútočit na koncerty Swift

Foto: Shutterstock.com

Zpěvačka Taylor Swift (na snímku) musela kvůli plánovaným útokům zrušit tři koncerty.

Podle právníka hlavního podezřelého z přípravy teroristických útoků na později zrušené koncerty Taylor Swift je prezentace úřadů přehnaná. Jeho klient prý nebyl schopen uskutečnit plány, které sám advokát označil za „fantazie“.

Článek

Rakouským úřadům se už minulý týden podařilo zadržet podezřelé z plánování útoků na koncerty americké popové hvězdy Taylor Swift. Mezi hlavní podezřelé patří i devatenáctiletý Rakušan, který chtěl podle tamních úřadů provést útok před stadionem a zabít co nejvíce lidí pomocí nožů nebo podomácku vyrobených výbušnin.

Policie při razii v jeho domě prý našla chemické látky a technická zařízení. Podle úřadů se mladík přiznal k tomu, že útok začal plánovat už v červenci, píše server AP News. Jeho obhájce Werner Tomanek řekl rakouské tiskové agentuře, že zatím neměl přístup ke spisu, ale citoval „útržkovitý záznam“ z prvního výslechu svého klienta, aby zpochybnil verzi úřadů o úplném doznání.

„Neměl ani prostředky, ani možnost a výbušniny, aby to provedl,“ řekl Tomanek. Dodal, že obvinění proti devatenáctiletému podezřelému úřady prezentují přehnaně, aby získaly nové sledovací pravomoci.

Tomanek uvedl, že jeho klient má zřejmě psychické problémy, a popsal ho jako „vlka samotáře bez sociálních kontaktů“. Podle právníka byly „údajné plány útoku pouhé fantazie“.

Podezřelý se měl v minulosti přiznat k „islamistickým tendencím“ a připustil, že hledal a našel podobně smýšlející lidi na internetu. Jeho právník nicméně dodal, že i když mladík složil slib věrnosti skupině Islámský stát a umístil jej na internet, krátce poté ho prý smazal. Na otázku, proč tak jeho klient učinil, Tomanek odpověděl: „Protože mu to přišlo cool.“

Podle advokáta chtěl podezřelý napodobit útočníka, který ve Vídni v roce 2020 zabil čtyři osoby.

Doporučované