Hlavní obsah

Jemenští povstalci přiznali, že zaútočili na norský tanker v Rudém moři

Foto: Profimedia.cz

Jednotky povstaleckých Húsíů v Jemenu.

Další loď v Rudém moři čelila v pondělí večer útoku povstalců z Jemenu. Ti tak naplňují svoji hrozbu útočit na plavidla zemí, které podporují Izrael.

Článek

Norský tanker Strinda v pondělí pozdě večer zasáhla v Rudém moři řízená střela vypálená z Jemenu, uvedlo na síti X regionální velitelství americké armády CENTCOM. Plavidlo začalo hořet, ale nikdo z posádky, kterou tvořilo 22 Indů, nebyl zraněn, upřesnil vlastník tankeru. K útoku se dnes podle agentury Reuters přihlásili jemenští povstalci, kteří tvrdí, že posádka nereagovala na jejich varování.

Mluvčí povstalců v televizním prohlášení také uvedl, že v předchozích dnech zabránil i dalším lodím proplout Rudým mořem. Jak dodal, povstalci to dělají v solidaritě s Palestinci v Pásmu Gazy. Varoval také, že budou dál útočit na lodě v oblasti směřující do izraelských přístavů, dokud Izrael neumožní větší dodávky humanitární pomoci do Pásma Gazy.

Podle mluvčího povstalců vezl tanker Strinda palivo pro Izrael. Majitel lodi, jímž je norská společnost Mowinckel Chemical Tankers, však sdělil, že plavidlo vezlo z Malajsie do Itálie suroviny pro biopalivo, uvedla agentura AFP.

Šíitští povstalci Húsíové, kteří ovládají severozápad Jemenu, už v sobotu pohrozili, že budou útočit na všechny lodě zemí a společností, které spolupracují s Izraelem. Húsíové jsou spojenci Íránu, úhlavního nepřítele Izraele, a lodě v Rudém moři napadají v souvislosti s válkou v Pásmu Gazy, kde se Izrael snaží zničit palestinské hnutí Hamás.

Povstalci, kteří v Jemenu od roku 2015 válčí proti mezinárodně uznávané vládě a koalici vedené Saúdskou Arábií, se podle Reuters stali významnou vojenskou silou v regionu. Mají desetitisíce bojovníků a velký arzenál raket a útočných dronů.

Doporučované