Hlavní obsah

Je to tragédie, ze které dokáže Trump vytěžit, říká amerikanista

Foto: AP

Donald Trump s hrozící pěstí po atentátu. Heroické gesto mu může pomoci ve volbách.

Odsouzeníhodný čin, který se z hlediska politického marketingu může Donaldu Trumpovi zúročit. Tak vnímá atentát amerikanista a anglista Petr Kopecký.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Donald Trump je z těchto situací schopen vytěžit, ale je to hlavně velká tragédie, kterou je třeba odsoudit. Násilí do politiky nepatří. Bavíme se o velké tragédii a možná by stálo za to hledat příčiny tohoto stavu a určit, proč to ve Spojených státech došlo tak daleko,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Petr Kopecký, amerikanista, anglista a rektor Ostravské univerzity.

Komentuje také rychlý marketing Trumpova týmu. Jen pár hodin po útoku se na internetu prodávají trička se zaťatou pěstí, která demonstrují Trumpovu neporazitelnost a odhodlání. „Trump dal zvednutou pěstí najevo, že bude bojovat, a pokračuje v boji, a to je přesně v duchu toho, co od něj očekávají jeho podporovatelé,“ uvedl.

Atentát přichází ve chvíli, kdy byl Joe Biden pod velkým tlakem demokratů, aby  odstoupil z voleb. Jak tato událost promění průběh kampaně?

Myslím, že kampaň Joe Bidena to příliš neovlivní. Naopak by si mohl oddychnout, protože byl pod velkým drobnohledem médií ohledně svého fyzického a mentálního stavu. Teď se bude pozornost upínat k dění kolem atentátu v Pensylvánii.

Joe Biden v reakci na atentát údajně stáhl své reklamy, naopak Donald Trump dal odhodlaně najevo pokračovat, což bylo vidět i ze silného gesta, kdy se po pádu na zem zvedl a heroicky hrozil pěstí…

Joe Biden je vzhledem k incidentu v těžké situaci, ale řekl bych, že zareagoval adekvátně. Trump dal zvednutou pěstí najevo, že bude bojovat, a pokračuje v boji, a to je přesně v duchu toho, co od něj očekávají jeho podporovatelé. Naštěstí se nestalo to nejhorší. Je to ale incident, ze kterého bude v příštích dnech Donald Trump určitě těžit ve svůj prospěch a odkazovat se na tento moment.

Foto: Ostravská univerzita

Petr Kopecký, amerikanista a rektor Ostravské univerzity.

Vypadá to, že marketing kolem Donalda Trumpa už bleskově zareagoval. Krátce po útoku se na internetu prodávají trička s fotografií postřeleného Trumpa, který hrozí pěstí.

To mě nepřekvapuje. Donald Trump je z těchto situací schopen vytěžit, ale je to hlavně velká tragédie, kterou je třeba odsoudit. Násilí do politiky nepatří. Bavíme se o velké tragédii a možná by stálo za to hledat příčiny tohoto stavu a určit, proč to ve Spojených státech došlo tak daleko.

Tato blesková marketingová reakce není první. Vzpomeňte na takzvaný Mug Shot - snímek Donalda Trumpa z doby před tři čtvrtě rokem nebo rokem, kdy byl vyfocen pro potřeby policejního vyšetřování pro obvinění z několika trestných činů. Tyto snímky si spojujeme s lidmi, kteří jsou zatýkáni nebo jdou rovnou do vězení. Už tady se dokázal velmi dobře stylizovat do role mučedníka, a to mu přineslo body. Takže nejsem překvapený, že toho jeho markeťáci využili, a něco podobného se dá čekat i do budoucna.

Vizuální stránka v kampani hraje velice důležitou roli a toto se bude velmi dobře politicky prodávat. Na druhé straně Joe Biden v televizní debatě s Trumpem před dvěma týdny vizuálně působil velmi unaveně, staře, a to také zanechalo hluboký dojem.

Americké volby se chýlí ke konci, rozhodne se v listopadu. O jaké voliče oba kandidáti hrají?

Hrají o voliče, kteří se pohybují někde ve středu, tedy centristické, umírněné voliče. A rovněž o ty, kteří nejsou ochotni moc k volbám přijít. Mohli bychom se bavit o určitých segmentech, ať už demografických nebo etnických. Trump se snaží získat voliče z etnických menšin, kteří dříve před minulými volbami spíše stáli na straně Joea Bidena. Jde o voliče z takzvaných „swing states“ (pozn. red.: státy, u nichž je statisticky častý přesun z jedné strany na druhou), často jde o voliče afroamerického a hispánského původu.

Dá se teď očekávat, že budou v kampani více rezonovat některá témata, jako je bezpečnost?

To určitě mohou. Zrovna bezpečnost je téma, kde má určitě více trumfů v rukávu Donald Trump, protože bezpečnost spojuje s tématem imigrace. Ve své kampani spojuje velkou míru přistěhovalectví s vyšší zločinností. Zajímavé také bylo, že v rámci jeho vystoupení v Pensylvánii se v pozadí promítal graf, který měl ukázat, že v poslední době výrazně stoupla míra imigrace a že je to zapříčiněno politikou Joea Bidena. Plátno se tam objevilo ještě před střelbou. Myslím, že téma bezpečnosti a kriminality bude v kampani teď víc rezonovat ve prospěch Donalda Trumpa.

Ze strany FBI zazněla informace, že útočník byl republikán. Má tento detail nějakou váhu?

Mohl by mít. Samozřejmě, kdyby to bylo naopak a útočník byl příznivec Demokratické strany, tak je to věc, kterou bezesporu Donald Trump využije v kampani. Při letmém čtení amerických zpravodajských portálů mě zaujalo, že se tam tato informace o členství útočníka v Republikánské straně neobjevuje, ale v českých médiích ano. Řekl bych, že tohle nijak vážně Donalda Trumpa nepoškodí.

V širším rámci se můžeme bavit o tom, že spirála politického násilí se roztočila už před mnoha lety, a k tomu právě výrazně přispěl Donald Trump. Milníkem byl pochopitelně útok na Kapitol, ale mohli bychom se bavit třeba i o demonstraci neonacistů v Charlottesville v roce 2017, které Donald Trump jednoznačně neodsoudil.

+12

Doporučované