Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Je přesvědčený, že ho seslal bůh. Jak Naréndra Módí potřetí uhranul Indii

Foto: BJP4India/X.com

Indický premiér Naréndra Módí oslavuje třetí volební vítězství v řadě.

Pro některé muž, co změnil Indii, pro jiné téměř posvátná mytická postava. V čele Indie s největší pravděpodobností na dalších pět let stane hinduistický nacionalista Naréndra Módí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Volby v Indii podle očekávání vyhrála vládní Indická lidová strana (BJP) v čele se současným premiérem Naréndrou Módím.

Úspěch BJP a Módího je ale hořkosladký. Strana spolu se spojenci usilovala o drtivou výhru - získat přes 400 zástupců v dolní komoře parlamentu o 543 členech. To se ale nestalo. BJP získala 240 mandátů, a po deseti letech tak nebude mít samostatnou většinu.

Spolu se spojenci má ale BJP mandátů 293, a tak se Módí s největší pravděpodobností udrží u moci. Premiérem by se tak stal potřetí v řadě, což se zatím podařilo jen jedinému z jeho předchůdců.

A Módí zjevně věří, že je zrozen k tomu, dělat velké věci.

„Když byla moje matka naživu, věřil jsem, že jsem se narodil biologicky. Po její smrti, když jsem se zamyslel nad všemi svými zkušenostmi, jsem byl přesvědčen, že mě poslal bůh,“ řekl 73letý lídr v jednom z předvolebních televizních rozhovorů.

Mezinárodní ambice Indie

Premiér Naréndra Módí má v čím dál viditelnější snaze prosadit se na globální scéně poměrně volné ruce. Není až tak důležité, co říká, protože indickým voličům stačí vědět, že význam země roste, míní indolog Jiří Krejčík.

Kult osobnosti?

Během kampaně byl Módí vidět všude - na autobusových zastávkách, billboardech, v novinových inzerátech nebo na předvolebních shromážděních přenášených v televizi, píše britská BBC.

Módí si ale dlouhodobě buduje předobraz skromného muže, který nemá rodinu, děti a vše obětoval svému poslání. Pracuje na tom vlastně od začátku své politické kariéry, s níž začal už v 80. letech. „Na první pohled se může zdát, že je velmi blízko svým občanům. Chodí mezi ně, je vidět všude možně ve veřejném prostoru,“ všímají si.

Nezřídka se tak mluví dokonce o tom, že buduje svůj kult osobnosti. S tím v rozhovoru pro Seznam Zprávy souhlasil i indolog z Ústavu asijských studií UK Martin Hříbek. „Poměrně slušný kult osobnosti ho prezentuje nejen jako velkého vůdce, ale zároveň jako duchovní osobnost, která vrátila Indii slávu… Několikrát za den je schopný se převléknout a vždy se snaží zařadit do kontextu lokální tradice a stylizuje se do různých rolí.“

Foto: Narendra Modi/X.com

Propagace udržitelnosti v zelené. Den po vyhlášení výsledků indických voleb se Naréndra Módí vydal zasadit strom, aby dal najevo svůj závazek „chránit matku přírodu a dělat udržitelné volby v otázkách životního stylu“.

V praxi to vypadá například i takto: K Indům promlouvá pravidelně skrze pravidelný rozhlasový pořad, propaguje novou turistickou oblast šnorchlováním poblíž Lakadivských ostrovů, mladé oslovuje setkáním s předními herními influencery a na hinduistickou majoritu cílí například několikahodinovou zdokumentovanou meditací v posvátné jeskyni.

Všechny tyto aktivity spojuje jeden faktor. Téměř nikdy se Módí nedostane do konfrontace s novináři, nebývá ani prostor na odpovědi na otázky od běžných občanů. „Od doby, kdy se stal premiérem, neuspořádal v Indi žádnou tiskovou konferenci, rozhovory poskytuje jen zřídka a málokdy je postavený do situací, kdy musí odpovídat,“ všímají si reportéři BBC Sharanya Hrishikeshová a Vikas Pandey.

Deset let úspěchu

Kult Módího ale nestojí jen na budování vlastní image. Skutečností je, že jen za posledních deset let prošla země významnou ekonomickou transformací. V současnosti je tamní ekonomika pátou největší na světě. Je to mimo jiné i zásluhou Módího vlády a masivních investic do infrastruktury.

Módího úspěchy vyjmenovává agentura AP. Vláda za uplynulých deset let zmodernizovala stárnoucí dopravní síť, vybudovala dálnice spojující malé vesnice s velkými městy, nové elektrárny nebo námořní projekty.

Za tu dobu se významně zjednodušila byrokracie a digitální správa proniká i do těch nejodlehlejších koutů země. BJP pod Módím se také zasadila o zlepšení životní situace velké části své cílové skupiny, tedy hinduistické většiny Indů, když jim zajistila lepší přístup k potravinám i bydlení.

Kdo je Naréndra Módí?

  • Naréndra Módí se narodil v roce 1950 prodavači čaje v malém městě v indickém svazovém státě Gudžarát. Oproti jiným indickým politikům za sebou nemá soukromé vzdělání, život ve velkoměstě nebo dospívání v anglicky mluvícím prostředí. Pochází tedy z chudých poměrů.
  • V dětství vstoupil do polovojenské pravicové skupiny Ráštríj svajamsévak sangh (Národní svaz dobrovolníků, RSS), která je dlouhodobě obviňována z podněcování nenávisti vůči muslimům. RSS je ideologickou „matkou“ Módího strany BJP, uvádí agentura AP.
  • V politice se poprvé výrazně prosadil v roce 2001, kdy se stal premiérem svého domovského státu Gudžarát. Jen několik měsíců po jeho nástupu regionem otřásly protimuslimské nepokoje, při nichž zahynulo nejméně tisíc lidí. V Indii se spekulovalo, že hinduistický nacionalista Módí nepokoje tiše podporoval, ale on to vždycky popíral.
  • Jeho vláda v regionu podporovala rozvoj infrastruktury, průmyslu a inovací. Tento proces získal dokonce pojmenování „gudžarátský model“, který se stal synonymem rozvoje a efektivity státní správy.
  • V roce 2014 dovedl BJP poprvé k velkolepému vítězství v indických federálních volbách a stal se premiérem celé země. Úspěch zopakoval o pět let později.
Foto: Narendra Modi/X.com

Naréndra Módí se hlásí k hinduistickému nacionalismu. Hinduisté sice tvoří většinu obyvatel Indie, ale zároveň tam žijí desítky milionů lidí jiného vyznání.

„Provedl významné reformy, které přispěly k velkému hospodářskému růstu. Růst a investice do mnoha infrastrukturních projektů opravdu zlepšily život mnoha lidí,“ vysvětluje indolog Hříbek.

Za Módího vlády roste také význam Indie v globálním měřítku. Podle Hříbka se země zviditelnila například úspěšnou misí do vesmíru a dokázala, že není jen zaostalou zemí, kde je chudoba, ale je naopak zemí budoucnosti, která má mladou populaci a pro západní investory se může stát alternativou Číně.

Zároveň ale v posledních letech rostla také jeho kritika, byť se zatím významně na jeho popularitě neprojevuje. Zejména zásluhou Módího a jeho BJP sílí hinduistický nacionalismus, který se stále více promítá i do jejich politických aktivit. S tím souvisí přibývající nenávistné incidenty namířené vůči muslimské komunitě, která tvoří 14 procent populace Indie.

V rámci protimuslimské rétoriky používal premiér Módí například pojmy jako „infiltrátoři“ a odkazoval na tvrzení hinduistických nacionalistů, že muslimové předbíhají hinduistickou populaci, protože mají více dětí, připomíná agentura AP.

„Dříve tu bylo tolik různých štěpících linií mezi náboženskými komunitami, sektami, kastami, jazykově-etnickými společenstvími, severem a jihem a tak dále, že ani jeden antagonismus nebyl dominantní a navzájem se vyvažovaly,“ vysvětluje Hříbek. To se podle něj bude v důsledku úspěchu BJP a Módího nadále měnit.

Podívejte se, jak se stavěl velký hinduistický chrám na místě mešity, kterou před lety zbořil rozvášněný nacionalistický dav.

+6

BBC dále přibližuje, že se na Módího snáší kritika za to, že ohrožuje federální instituce, protože stále více moci koncentruje do rukou centrální vlády. AP píše, že Módí stále častěji používá „silné ruky“ k potlačení politických oponentů, disentu a snaží se potlačit nezávislá média.

Módího vláda nicméně tato obvinění dlouhodobě popírá.

V roce 2020 si Módí proti sobě poštval například část drobných zemědělců, kteří nesouhlasili s přijetím tří kontroverzních zemědělských zákonů. Podle protestujících měly zvýhodnit velké firmy na úkor drobných rolníků. Indický parlament později zákon zrušil.

Vláda si vysloužila tvrdou kritiku i za špatné zvládání epidemie nemoci covid-19, uvádí agentura ČTK. Problémům vláda čelí i kvůli nezaměstnanosti.

Budoucnost

„Pro část voličů z řad hinduistů je důležité, že staví náboženství na první místo. Pro další jsou zase zásadní hospodářské výsledky. Zároveň ale BJP za uplynulých deset let prorostla do vzdělávacího systému, soudnictví a používá taktiky, které jsou na hraně,“ popisuje Hříbek důvody, proč BJP a Módí uspěl i na potřetí.

Podle indologa se dá v následujícím volebním období od Módího čekat větší „centralizace moci na úkor jednotlivých států, omezování plurality rodinného práva, kdy muslimové mají jiné právo než hinduisté, nebo omezování ústavou a zákony dosud zaručovaných privilegií pro určité menšinové komunity.“

Na mezinárodním poli bude Indie podle experta dále pokračovat v asertivní zahraniční politice a profilovat se jako zásadní mocnost reprezentující země především globálního jihu. „Můžeme čekat další posouvání Indie od ideálu liberální demokracie k spíše volební demokracii. K autoritářštějšímu systému, který bude mít demokratické prvky,“ dodává na závěr Hříbek.

Samotný Módí na začátku volební kampaně slíbil, že se Indie stane do roku 2047 vyspělou zemí s tím, že se bude soustředit především na vyzdvihování sociální politiky a robustní digitální infrastruktury.

Související témata:

Doporučované