Hlavní obsah

Japonští studenti skončili v nemocnici kvůli „superpálivým“ chipsům

Foto: Shutterstock.com

Společnost Isoyama Corp, která chipsy vyrábí, vydala prohlášení, ve kterém se zákazníkům omluvila. Ilustrační snímek.

Čtrnáct studentů tokijské střední školy bylo převezeno do nemocnice, když snědli „super pálivé“ bramborové lupínky. Informaci sdělila tamní policie.

Článek

Pálivé chipsy snědlo podle japonských médií asi 30 studentů poté, co je jeden z nich přinesl do školy. Krátce na to si někteří žáci začali stěžovat na nevolnost a akutní bolest kolem úst. Třináct dívek a jeden chlapec, kteří byli po zavolání na tísňovou linku převezeni do nemocnice, byli při vědomí a údajně se potýkali pouze s lehčími příznaky. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Společnost Isoyama Corp, která pochutinu vyrábí, vydala prohlášení, ve kterém se zákazníkům omlouvá za „veškeré způsobené nepříjemnosti“, a popřála studentům brzké uzdravení. Škola ani společnost zatím na dotazy BBC neodpověděly. Podle médií přinesl chlapec do školy chipsy „jen tak pro zábavu“.

Internetové stránky společnosti přitom obsahují varování pro ty, kteří by chtěli brambůrky ochutnat. Kvůli intenzitě pálení například „zakazují“ konzumovat chipsy, které se nazývají R 181 curry chips, osobám mladším 18 let. Příznivce pálivých jídel pak vybízí k opatrnosti. „Chipsy jsou tak ostré, že mohou způsobit bolest,“ uvádí firma v prohlášení.

Pálivá chuť pochází ze silné papričky, ve volném překladu „papričky ducha“, která se pěstuje v severovýchodní Indii, kde je známá jako bhut jolokia. Chilli, které se používá nejen do indických receptů, je známé jako nejpálivější na světě.

Japonská firma konzumentům také doporučuje, aby chilli nejedli, když jsou sami, protože by při nadměrné konzumaci mohlo způsobit průjem. Lidé s vysokým krevním tlakem nebo slabým žaludkem by pak podle společnosti neměli brambůrky konzumovat vůbec.

Zpráva o hospitalizaci studentů vyvolala reakci na sociální síti X, kde se její uživatelé začali svěřovat se svými zkušenostmi. Jeden z nich přirovnal zážitek ze snědení chipsů k bolesti v době, kdy měl močové kameny.

Problematika příliš pálivých brambůrků zasáhla také českou společnost Hot-Chip, která musela kvůli extrémní pikantnosti svůj produkt z trhu stáhnout. Na české chipsy si totiž stěžovaly italské i německé úřady.

Související témata:
Pálivé

Doporučované