Hlavní obsah

Japonský parlament zvolil novým premiérem Šigerua Išibu

Foto: X/@shigeruishiba

Nový japonský premiér Šigeru Išiba (vpravo).

Sedmašedesátiletý Išiba nahradil ve vedení LDP Fumia Kišidu, který byl premiérem od října 2021.

Článek

Japonský parlament dnes zvolil premiérem Šigerua Išibu, který se stal minulý týden novým předsedou vládní Liberálně demokratické strany (LDP). Informovala o tom agentura Kjódó. Išiba už v pondělí uvedl, že vyhlásí na 27. října předčasné parlamentní volby. Dnes by měl oznámit složení své vlády.

Sedmašedesátiletý Išiba nahradil ve vedení LDP Fumia Kišidu, který byl premiérem od října 2021 a o znovuzvolení do čela strany se už neucházel kvůli korupčním skandálům LDP. V boji o vedení LDP zvítězil až na pátý pokus, strana je totiž podle místních médií velmi rozdělená.

Podle agentury Kjódó Išiba přidělí klíčové posty ministra zahraničí a obrany svým spojencům, ale místa ve vládě zřejmě přidělí i svým konkurentům z LDP ve snaze o stabilní kabinet a snížení napětí ve straně.

V dolní komoře parlamentu dnes pro Išibu hlasovalo podle Kjódó 291 poslanců z celkových 465.

Išibovo oznámení o předčasných volbách, které učinil ještě před zvolením premiérem, kritizovala opozice, která jej označila za „neuctivé“ a protiústavní.

Išiba byl v letech 2007 až 2008 ministrem obrany a v letech 2008 až 2009 ministrem zemědělství, lesnictví a rybolovu. V letech 2014 až 2016 působil jako státní ministr pro regionální ekonomickou revitalizaci a překonání poklesu populace.

Související témata:

Doporučované