Hlavní obsah

Jako královna. Britská vláda má tajný plán pro případ smrti kocoura Larryho

Foto: X/@Number10cat

Kocour Larry.

Na sociálních sítích se vyjádřili i správci Larryho účtu: „Mým přáním je být vycpaný a umístěný nad krbem v Downing Street.“ Vrchnímu myšilovovi je sedmnáct let a slouží již pod šestým premiérem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nezáleží na tom, kdo je zrovna britským ministerským předsedou, jedna věc se v jeho sídle už 13 let nemění. O odchyt myší a společnost premiérů se stará kocour Larry.

A nejen o to. Z Larryho se stala ikona Downing Street. Novináři se ho občas snaží nalákat, když čekají na projevy premiérů nebo jiné události, a kocour se dostával i na snímky se světovými lídry. Stal se z něj i vtipný glosátor na sociálních sítích.

Do Downing Street 10 jej přivedli v roce 2011 z útulku Battersea Cats and Dogs Home. Tehdy stál v čele vlády Jejího Veličenstva David Cameron a podle původních plánů měl být Larry mazlíčkem jeho dětí.

Nakonec však na adrese v centru Londýna zůstal a přežil i funkční období dalších čtyř premiérů - Theresy Mayové, Borise Johnsona, Liz Trussové a Rishiho Sunaka. Dnes Larry slouží i pod svým prvním šéfem z řad labouristů Keirem Starmerem. V průběhu let dokonce získal oficiální titul „vrchního myšilova“.

Mourovatému čtyřnohému příteli celkem šesti předsedů vlád je ale již 17 let, a překročil tak průměrnou dobu dožití u kocourů svého druhu. Úředníci z Downing Street tak začali řešit otázku, jak eventuálně oznámit světu jeho skon.

Foto: Pete Souza/Bílý dům/Wikimedia Commons

David Cameron, Barack Obama a kocour Larry v roce 2011. Britský expremiér v jednom z rozhovorů prozradil, že Larry obecně nemá rád muže, ale Obama se mu líbil.

Podle informací deníku The Times se Larrymu sice vede dobře, přesto však pro tento případ existuje plán s názvem „Larry Bridge“.

Slovo most odkazuje na plány připravované pro případ smrti členů královské rodiny. Například pokyny pro případ úmrtí zesnulé královny Alžběty II. nesly označení London Bridge, pro její matku Tay Bridge a po smrti současného panovníka Karla III. se uplatní plán Menai Bridge.

Úředníci tak již mají připravenou tiskovou zprávu a grafiku, kterou při Larryho odchodu použijí. „Měli jsme pocit, že je třeba postupovat citlivě,“ uvedl jeden z nich.

Plán byl vytvořen pro sociální média, jelikož Larry má řadu obdivovatelů na sociálních sítích, na platformě X jej sleduje necelých 900 tisíc fanoušků.

Vyjádřil se tam i k otázce toho, co bude, až ztratí svůj devátý život. „Mým přáním je být vycpaný a umístěný nad krbem v Downing Street jako neustálá připomínka toho, že by obyvatelé neměli dělat žádné hlouposti,“ glosoval nad článkem The Times.

Své kočky měly i další britské vládní instituce. Ministerstvo zahraničí chovalo Palmerstona, jehož jméno odkazuje na britského premiéra z poloviny 19. století.

Na ministerstvu financí zase sloužil Gladstone, což je připomínka premiéra z konce 19. století. Gladstone ale před Vánoci roku 2019 odešel „do výslužby“. Úřad nedávno ale ujistil, že je stále naživu. „Neexistují plány na to nahradit ho jinou kočkou,“ dodal úřad.

Larrymu se občas v Downing Street objevuje konkurence. Při nedávném nástupu Keira Starmera média informovala, že si premiér pravděpodobně přivede svou vlastní kočku JoJo.

Soupeře měl i během mandátu Borise Johnsona. Expremiér při svém odchodu řekl, že Larry měl zpočátku problém vyjít s jeho rodinným psem jménem Dilyn, ale nakonec si na sebe zvykli.

„Pokud své občasné neshody dokázali dát stranou Dilyn a Larry, dokáže to i Konzervativní strana,“ prohlásil tehdy Johnson.

Související témata:

Doporučované